Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Paříž 2012: Kdy, kde a jak (se tam dostat)

David Bureš
Diskuze (14)
Letošní ročník jednoho z nejvýznamnějších světových autosalonů bude pro širokou veřejnost otevřen od 29. září do 14. října. Následující přehled několika tipů by vám měl pomoci s cestou na tuto výstavu.

Na výstavišti Paris expo Porte de Versailles se návštěvníci Mondial de l'Automobile mohou letos těšit na prezentaci 270 výrobců z 23 zemí. Vozidla budou vystavena v osmi pavilonech.

První dva dny – 27. a 28. září – jsou vyhrazeny pro novináře a odbornou veřejnosti. Poté se už výstaviště otevře i široké veřejnosti.

Otevírací doba, ceny vstupenek

Výstaviště bude pro širokou veřejnost otevřeno od soboty 29. září do neděle 14. října, a to každý den od 10:00 do 20:00. Čtvrtky a pátky budou pavilony zavírat až ve 22:00.

Dospělí za vstup zaplatí 13 eur (cca 320 korun), mladiství od 10 do 18 let a studenti s platným potvrzením o studiu platí 7 eur (asi 170 korun). Děti mladší 10 let se na výstavu dostanou zadarmo. Ušetří i skupiny nad 15 osob, které za jednotlivce zaplatí 11 eur (zhruba 270 Kč).

Vstupenky je možné koupit přes internet, a to prostřednictvím oficiálních stránek autosalonu (www.mondial-automobile.com).

Výstaviště s osmi pavilony je rozlehlé, lepší orientaci tak pomůže plánek výstaviště. Ten je možné si prohlédnout na webových stránkách autoshow, případně je možné si jej stáhnout ve formátu PDF.

Doprava

Autem

Cesta automobilem do Paříže není složitá, celá trasa vede po dálnici. Některé řidiče však může odradit delší cesta – z Prahy je to asi 1.050 kilometrů, které zaberou takřka 11 hodin. Dálnice v Německu jsou zdarma, ve Francii se však platí mýtné, které podle plánovacího portálu ViaMichelin vyjde u osobních aut na 28,10 eur (cca 700 Kč).

Z dálnice A4 je před koncem cesty nutné odbočit na jižní silniční okruh (značen jako Périphérique Sud). Poté se sjíždí na sjezdu označeném Porte de Versailles.

Letecky

Letadlem může být cesta z Prahy do Paříže pohodlnější než autem. Let Praha–Paříž trvá zhruba 105 minut. Současné ceny zpátečních letenek se pohybují mezi 4.000 a 5.000 korunami. Návštěvníci z Moravy mohou letět i z Vídně, let je podobně dlouhý jako ten z Prahy, ceny letenek jsou rovněž na stejné úrovni.

Při cestě letadlem je však třeba počítat s časovými ztrátami spojenými s dopravou na letiště a čekáním na odlet. Linky z Prahy zpravidla létají na letiště Charlese de Gaulla. Zde je následně nutné nasednout na příměstskou železniční linku RER B. Ta vás zaveze na stanici Cite Universitaire, kde se přesedá na tramvaj číslo 3. Vystupuje se na stanici Porte de Versailles, odkud je to na výstaviště pár minut pěšky. Cesta železnicí a tramvají zabere hodinu.

Jednodenní jízdenka na městskou hromadnou dopravu s možností jízdy na letiště stojí 20,50 eur (cca 510 korun). Bližší informace o pařížském MHD poskytnou stránky www.ratp.fr.

Autobusem

Do Paříže jezdí z Prahy ve vybrané dny přímé autobusové linky. Jednosměrná jízdenka vyjde na zhruba 2.000 korun. Některé cestovní kanceláře nabízejí speciální zájezdy na pařížský autosalon, spojené například s prohlídkou města.

Vlakem

Z Prahy do Paříže žádný přímý vlakový spoj nejede. Jako nejvýhodnější se zdá jízda přes Mannheim, která zabere asi 15,5 hodiny. S jedním přestupem se dá jet také přes Mnichov, tato cesta trvá zhruba 17 hodin.

Zmíněné vlaky dorazí na vlakové nádraží Paris Est. Na výstaviště odtud jede linka metra 4 ze zastávky Gare de l'Est. Na zastávce Montparnasse-Bienvenue je pak nutné přestoupit na linku 12, která vás doveze na Porte De Versailles. Cesta metrem je zhruba půlhodinová. Jednodenní jízdenka na městskou hromadnou dopravu platná pro jízdy po centru města vyjde na 9,75 eur (cca 240 Kč).

Ubytování

Sami pořadatelé zájemcům o ubytování doporučují se obrátit na společnost BSP Hotels Paris, která je oficiálním partnerem pařížského autosalonu. Firma nabízí výběr ze zhruba 400 hotelů. Bližší informace se zájemci dozví na webových stránkách BSP Hotels Paris (www.salons-paris.com).

Další ubytování je možné vyhledat prostřednictvím internetu, například pomocí rezervačního portálu Booking.com. Je však nutné počítat s tím, že pařížské hotely nepatří mezi ty nejlevnější už během běžných dní. V době konání autosalonu ceny ubytování v mnohých případech dále rostou, nabídka volných pokojů navíc každý den ubývá. Levnější hotely se dají obecně nalézt na vzdálenějších okrajích města.

David Bureš
Diskuze (14)
27. 9. 2012 22:27
Re: Pariz
nieje preklep, z BA lieta Ryanair :-)
25. 9. 2012 13:15
Pariz
Mna vysla spiatocna letenka do Pariza z BA okolo 60€, teraz zhanam nejake ubytovanie. Let trva necele 2 hodiny :-)
Avatar - Kolouš
24. 9. 2012 22:27
Re: jedeme
cece, tohle by me nenapadlo a pritom to je dobrej napad.
Clovek je zvyklej vsude litat autem a pritom trochu zvolnit, uzit si cestu vlakem muze byt parada. :yes:
24. 9. 2012 21:13
Re: jedeme
>:D to já například musela minulej rok přemluvit svýho tátu ,aby se mnou jel na ženevskej autosalon a jeho paradoxně narozdíl ode mě auta vůbec nezajímaj >:D ..bohužel jsem jediná v rodině,která se zajímá o auta ;-\
Avatar - pumpkin
24. 9. 2012 20:56
Re: jedeme
presne, pánska jazda. :yes:
nás to vyšlo 140 na osobu so všetkým okrem vreckového, tak snáď to bude stáť za to. pekne si to užite. :-)