Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Ženeva 2020 se nekoná. Jak to bude s představením chystaných premiér?

David Bureš
Diskuze (1)

Automobilky měly pro letošní ženevský autosalon přichystány desítky novinek. Nakonec je však kvůli koronaviru musejí prezentovat odlišným způsobem.

Ženevský autosalon 2020 měl oficiálně otevřít své brány již tento týden, kvůli epidemii koronaviru však organizátoři letošní ročník museli zrušit – švýcarská vláda totiž zakázala pořádání všech akcí s více než 1.000 návštěvníků, což se týká právě i mezinárodního automobilového veletrhu. Automobilky tak narychlo musely najít jiné řešení, jak připravované novinky představit světu.

Přestože na letošním, jubilejním devadesátém ročníku ženevského autosalonu, hned několik tradičních vystavovatelů mělo chybět, účast odmítli z různých důvodů už dříve, stále mělo být na co koukat. Organizátoři slibovali desítky světových premiér, mezi nimiž měl být mimo jiné koncept BMW i4, nové generace Audi A3 a Hyundaie i20 nebo třeba nové malé SUV z dílny Toyoty. A všechny tyto novinky musejí být nyní představeny jiným způsobem, než prezentací na mezinárodní automobilové výstavě.

Tiskové zprávy zaslané v posledních dnech přitom naznačují, že naprostá většina automobilek nepřesune prezentaci svých novinek na jiné období, ale bude je prezentovat v naplánovaném termínu. Jen tiskové konference neproběhnou přímo v Ženevě, ale z různých míst (primárně z ústředí té které automobilky) a veřejnosti budou zprostředkovány v digitální podobě. Plně se tak projeví moderní trend, kdy nové auto poprvé neuvidíme naživo, ale jen v online prostředí.

Ženevský autosalon 2020: Předběžný seznam novinek, které se měly na výstavě představit
Značka Modely
Aiways U5, U6ion koncept 
Alfa Romeo nový model
Aston Martin DBX, Vantage Roadster
Audi nové A3 Sportback (?), e-tron S
Bentley Bacalar, Continental GTC Mulliner, Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner
BMW i4 Concept, plug-in hybridní modely
Citroën NEBUDE
Cupra Formentor, Leon, Leon Competición TCR
Dacia elektrický koncept
DS 9, Aero Sport Lounge
Ferrari Roma
Fiat 500e, 500 Hybrid, Panda Hybrid
Ford NEBUDE
Honda Civic Type R facelift, Jazz Hybrid
Hyundai i20, i30 facelift, Prophecy
Jaguar NEBUDE
Kia Sorento
Lamborghini NEBUDE
Land Rover NEBUDE
Lexus LC 500 kabrio, LF-30 Electrified, UX 300e
McLaren Elva, hybridní technika
Mercedes-Benz GLA, GLE 63 AMG kupé, E facelift, Vision AVTR
Nissan NEBUDE
Opel NEBUDE
Peugeot NEBUDE
Polestar Precept
Porsche 718 GTS 4.0, 911 Turbo
Renault Mégane facelift, Talisman facelift
Rolls-Royce Ghost?
Seat Nový Leon
SsangYong NEBUDE
Subaru NEBUDE
Suzuki Nové mildhybridy
Škoda Kamiq Scoutline, Octavia RS
Toyota GR Yaris, Yaris, malé SUV
Volkswagen Arteon Shooting Brake?, Caddy, Golf GTD, Golf GTE, Golf GTI, Tiguan facelift, Touareg R
Volvo NEBUDE

Virtuální premiéry

Digitální prezentaci nových aut již oznámila kompletní německá prémiová trojka – Audi (nová A3), BMW (i4 Concept) i Mercedes-Benz (modernizovaná třída E). Podobný styl prezentace novinek chystá také Honda (nová generace Jazzu) nebo McLaren (nová technika). Už dopředu „alternativní metodu prezentace“ ohlásila čínská značka Aiways, která ještě před oficiálním zrušením výstavy zjistila, že kvůli epidemii koronaviru nemá na místo konání jak dovézt svůj připravovaný koncept U6ion.

Této metody se přitom chytili i přímo organizátoři ženevského autosalonu, když na webových stránkách výstavy uvolnili prostor právě pro přenos alternativních tiskových konferencí, které se původně měly konat v Palexpu.

V digitálním prostředí tentokrát proběhlo také vyhlášení evropského Auta roku 2020, které tradičně probíhá odpoledne před oficiálním startem ženevského autosalonu. Vysíláno bylo mimochodem přímo z výstaviště Palexpo – jen na něm tentokrát nebyli přítomní novináři z celého světa jako jindy.

Mezitím automobilky sčítají škody, které jim zrušení ženevského autosalonu přinese. Do chystaných prezentací investovaly jistě miliony eur, které přišly vniveč. Jelikož výstava byla zrušena jen pár dní před oficiálním zahájením, velká část expozic byla minimálně částečně připravena a nyní se musí zase rozmontovat. Ostatně říká se, že 90 % investic do velkých autosalonů značky utratí ještě před samotným zahájením akce.

Autosalon Ženeva 2020: Seznam potvrzených digitálních tiskových konferencí
Značka Datum Čas Místo Očekávané premiéry
Alfa Romeo 2.3. 16:30 Média stránky Giulia GTA
Aston Martin 3.3. 10:45 ? DBX
Audi 3.3. 9:50 Audi MediaTV A3 Sportback, e-tron S
Bentley 3.3. 8:30 Youtube kanál Bentley Bacalar, Continental GTC Mulliner, Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner
BMW 3.3. 8:15 Média stránky BMW i4 Concept, plug-in hybridní modely
Fiat 3.3. 10:00 ? 500e
Honda 3.3. 8:00 Hondanews.eu Civic Type R facelift, Jazz Hybrid
McLaren 3.3. 9:30 Webové stránky nová technika
Mercedes-Benz 3.3. 8:45 Mercedes me media GLA, GLE 63 AMG kupé, E facelift, Vision AVTR
Porsche 3.3. 10:10 ? 911 Turbo
Seat 3.3. 8:30 ? Leon
Škoda 3.3. 8:50 ? Kamiq Scoutline, Octavia RS
Volkswagen 3.3. 9:10 VW Newsroom Golf GTD, Golf GTE, Golf GTI, Touareg R

Kritika organizátorů

I proto jsou organizátoři již kritizováni za to, že za dané situace nevyhnutelným zrušením autosalonu čekali až do rozhodnutí švýcarské vlády o zákazu konání velkých akcí. Jenže v jejích očích to byl logický krok – tím totiž ze sebe pořadatelé sejmuli zodpovědnost za nekonání akce, kterou přesunuli právě na švýcarské vládní činitele. Vystavovatelé se tak náhrady škod za nekonání výstavy nedočkají – naopak návštěvníci, kteří si vstupenky zakoupili již dopředu, dostanou své peníze zpět.

Spíše je však otázkou, zda to není další hřebíček do rakve tradičních autosalonů. Digitální prezentace nahrazující zrušenou ženevskou motoshow kvůli koronaviru se mohou pro výrobce ukázat natolik účinný marketingový nástroj, že už se Ženevy příště zúčastnit chtít nebudou. Ostatně absentujících automobilek už letos mělo být hodně. A tak je otázkou, zda se Autosalon Ženeva 2021 bude ještě vůbec konat...   

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

3. 3. 2020 05:21