Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AvtoVAZ v Togliatti zruší 13.000 míst, asi 20 procent z celku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
Ruská automobilka AvtoVAZ předpokládá, že ve své hlavní továrně v ruském městě Togliatti v letošním roce zruší zhruba 13.000 pracovních míst.

Klesající prodejní výsledky možná doženou ruskou automobilku AvtoVAZ k rozsáhlému propouštění zaměstnanců továrny v Togliatti. Propouštění v podniku tak zřejmě bude rozsáhlejší, než firma původně avizovala.

"Celkový počet zaměstnanců tohoto závodu bude (koncem roku 2014) činit asi 53.000 lidí," uvedla firma. Na konci loňského roku továrna v Togliatti zaměstnávala téměř 66.000 lidí.

AvtoVAZ se loni propadl do čisté ztráty 7,9 miliardy rublů (zhruba 4,6 miliardy Kč) po zisku 29,2 miliardy rublů v předchozím roce. Tržby z prodeje vozů značky Lada klesly kvůli horší situaci na ruském trhu o sedm procent na 177 miliard rublů.

Nový generální ředitel Bo Andersson se teď snaží hospodaření podniku zlepšit. Tento úkol mu ale komplikuje zhoršující se stav ruské ekonomiky, na kterou negativně doléhá ukrajinská krize. Švéd Andersson byl v minulosti manažerem největší americké automobilky General Motors, v Rusku si vysloužil uznání tím, že vyvedl ze ztrát tamního výrobce užitkových vozů Gaz.

Andersson nastoupil do čela AvtoVAZu loni v listopadu. Letos prohlásil, že situace v podniku je velmi špatná. AvtoVAZ, ve kterém drží většinový podíl francouzsko-japonská automobilová skupina Renault-Nissan, již začátkem roku oznámil, že kvůli slabé poptávce letos hodlá zrušit na 7500 pracovních míst.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
11. 6. 2014 11:12
Re: Cervenoarmejci
To je jako podporovat Nacizmus, protoze jinak si vyzereme vschichni, kdyz Nemci nebudou u nas razit vojenske esusy
Avatar - Barrichello
11. 6. 2014 08:49
Re: Lada
než začneš s prohlížením, bylo by dobré napsat, že aktuálně se dováží pouze dvě řady - Niva a Granta. Fotky staré Kaliny tam sou,ale ta se nedováží a už dávno nevyrábí.Je Kalina II a ta nijak staře nevypadá.
Priora se pokud vím vozí snad jen napřání a i tam maj staré fotky, aktuální facelift vypadá jinak.

Takže je spíš potřebné se podívat na www.lada.ru

11. 6. 2014 00:05
Lada
Podíval jsem se na stránky Lady co u nás nabízí a zjistil jsem,že s takovými auty ani vydělávat nemůže. Ty auta mě přijdou jak 20 let staré Daewa.Divim se,že je možné něco takového ještě dnes vyrábět.Ivani zaspali dobu.Doporučuji všem si ty káry prohlédnout.
10. 6. 2014 22:42
Re: Cervenoarmejci
Opravdu hloupá reakce. Jestli si to vyžerou Rusové, vyžereme si to my hned po nich. Naše ekonomiky jsou hodně svázané, i když to oficiálně není moc vidět. Plno firem z EU do Ruska exportuje. Když se Rusové naštvou, oplatí sankce třeba dovozovými cly a uvolněná místa po evropských firmách zaberou číňani. K tomu Rusko i Čína opouští dolar. Přechází na Čínský juan. Teď se ještě smějeme, ale za pár let na nás dolehnou důsledky těchto změn.
Avatar - Emel
10. 6. 2014 18:38
Re: 66 tisíc
Tak jasně, Škoda některé motory dováží, naopak jiné vyrábí i pro ostatní značky... v Kvasinách se dělá cca. 1500 převodovek DSG denně... celková výroba Škody je 650.000 bez Číny, v tom jsou CitiGo ze Slovenska a pak Indie a Rusko... naopak připočíst by se muselo Toledo.