Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Babetta jako scrambler? Český šikula postavil synovi úžasnou motorku

Jan Zajíc
Diskuze (10)

I když je klasická Babetta 210 kult, asi se shodneme, že nejde o vyloženě stylový moped.

I s tím se ovšem dá něco dělat, jak ukazuje Babetta, kterou svému synovi postavil Petr Balon. Při pohledu na tento stroj se skoro ani nechce věřit, že jde právě o ikonický československý moped.

Ale je to opravdu tak. "Téměř celý podvozek pochází z Babetty 210. Původní je také rám, dovařil jsem k němu jednu trubku a podsedlová část je ze slabších trubek," popisuje Petr Balon.

Přestavba mopedu mu prý zabrala asi tři měsíce. "Líbí se mi motorky ve stylu scrambler, takže o designu jsem měl od začátku jasno. Po těch třech měsících jsem pak ještě ladil nějaké detaily. Vyměnil jsem například řídítka, teď tam jsou z kola BMX," říká šikula.

Nádrž pochází z mopedu Manet M90, zadní tlumiče jsou nové, jinak většina dílů má původ v Babettě 210. Nápadný je velký vzduchový filtr, který má však výhradně estetickou funkci. Povedlo se jím zaplnit prázdný prostor v rámu.

Výkon zůstává stejný jako u tovární verze, dvoudobý jednoválec o objemu 49 kubických centimetrů tedy poskytuje asi 1,75 kW. A protože jde o verzi 210, je motor spřažen s dvourychlostní převodovkou.

"Motorku jsem synovi postavil, protože vyrostl z minibiku. V garáži mám ještě jednu Babettu, tu chci udělat pro svého druhého kluka," uzavírá Balon.

Jan Zajíc
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - petr petrumr
26. 3. 2022 07:35
Re: Nádhera
a včil koupíš yukinu, která má přední vidlici i stlumením, kotoučem, startérem, převodovkou a můžeš pro děcko s dálkovým ovládáním atd.
Avatar - Midlosek
25. 3. 2022 13:15
Re: Nádhera
Nebyly takové možnosti jako dnes, ale občas se něco pěkného taky povedlo. Když si ale vzpomenu na čem a jak jsme občas vyráželi do terénu, tak se musím ještě dnes smát.
Avatar - Jerry.Gunman
25. 3. 2022 12:54
Re: Nádhera
No právě - tohle je taky předělávka, ale hezká :D
Avatar - Midlosek
25. 3. 2022 11:40
Re: Nádhera
No já nevím, ale za mých mladých let bylo podobných předělávek všude mraky. Neříkám, že to bylo vždy takhle pěkné, ale jezdilo a předělávalo se leccos. Moc rád na tu dobu vzpomínám. Tady musím ocenit zejména vtipné řešení toho obrovského vzduchového filtru, který vyplňuje rám :D
Avatar - Jerry.Gunman
25. 3. 2022 10:11
Nádhera
Být něco takového v době, když mi bylo nějakých těch 14-15-16... :D :D