Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bambus lze využít i při stavbě motocyklů. Banatti Green Falcon to dokazuje!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
V Evropě působí bambus poměrně exoticky, ale na Filipínách je situace poněkud odlišná a tato tráva s dřevnatými stébly je zde využívána různými způsoby. Například jako materiál při výrobě kapotáže elektrického motocyklu.

Banatti Green Falcon je projekt filipínského elektrického motocyklu, za nímž stojí Christopher Paris Lacson jako zakladatel a designer spolu se svými spolupracovníky, jimiž jsou Jess Alimbo a Eduardo Cañete.

Na první pohled tento stroj zaujme svým designem a především materiálem, z nějž je vyrobena prakticky celé jeho horní část s výjimkou sedla, která pod sebou ukrývá konvenčně řešený motocyklový podvozek s elektrickým pohonným systémem.

Bambus použitý v designu i konstrukci Banatti Green Falcon zastiňuje kompletní pohonný systém i jízdní výkony tohoto motocyklu a přesně to bylo cílem jeho tvůrců.

Motocykl má totiž provokovat a inspirovat mladé filipínské designéry a konstruktéry k tomu, aby se nebáli vytvářet originální návrhy, jejichž výsledkem mohou být motocykly i automobily s jasnou filipínskou identitou, které se ovšem svými kvalitami vyrovnají strojům exkluzivních evropských značek.

Podle svých tvůrců se mohou kapoty motocyklu Banatti Green Falcon vyrobené z bambusu i díky použitému způsobu lakování pochlubit pevností na velmi podobné úrovni jako u ocelového plechu, zatímco jejich hmotnost je zhruba o 6,5 kg nižší než u stejných komponentů vyrobených z laminátu.

Banatti Green Falcon je určen přímo pro jízdu ve filipínských městech, v nichž je nejvyšší povolená rychlost 60 km/h a proto je i maximální rychlost tohoto motocyklu omezena na stejnou hodnotu, zatímco dojezd 50 km na jedno nabití má být dostačující pro městský provoz.

Foto: Christopher Paris Lacson

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Uživatel_5340709
16. 4. 2018 20:24
Re: kůň
Vypadá to jak nějaký velký nebezpečný brouk. ;-)
Avatar - kari.laz
16. 4. 2018 16:20
kůň
To je jak sedět na bambusovém koni >:D