Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley představuje svůj pátý model, prodloužené SUV Bentayga EWB

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Kromě více prostoru pro zadní cestující slibuje automobilka i nejpokročilejší sedačky v automobilech, nové dekory a lepší odhlučnění.

Automobilka Bentley dnes rozšířila svou nabídku o pátý model, kterým se stává prodloužené SUV Bentayga EWB (Extended Wheelbase). Nový model má za cíl vyplnit mezeru po minulé generaci modelu Mulsane a oslovit zákazníky důrazem na prostor a pohodlí zadních cestujících.

Hlavní změnou, jak už název napovídá, je prodloužení rozvoru o 180 mm. Z původních 2995 mm tak povyrostl na 3175 mm. Kabina by měla na délku překonávat konkurenci až o 40 mm, ve srovnání s Mulsane je o 10 mm vyšší a celkově je karoserie ve srovnání s konkurencí o 100 mm nižší. Kromě nově získaného prostoru se však Bentayga EWB pokusí zaujmout také komfortnější výbavou.

Například nové zadní sedačky Bentley Airline Seat mají být podle automobilky těmi nejpokročilejšími, jaké kdy byly do automobilu instalovány. Jedním z důvodů má být téměř nekonečný počet možností nastavení prostřednictvím dotykové obrazovky – včetně možnosti položit opěrák do úhlu 40 stupňů pro pohodlné spaní na cestách.

Video se připravuje ...

Sedadla jsou navíc vybavena technologií, která strčí běžné systémy vyhřívání a ventilace do kapsy. Sedadla totiž dokážou snímat teplotu či vlhkost povrchu cestujících a poté se rozhodnout, zda aplikovat topení, ventilaci nebo kombinaci obojího.

Navíc jsou sedadla vybavena senzory sledujícími tlak na povrchu a provádějí nepatrné úpravy polohy sezení v šesti tlakových zónách, čímž by mělo dojít ke zmírnění únavy cestujících na dlouhých cestách. Zákazníci navíc ocení i sofistikovanější odhlučnění kabiny, které by opět mělo být lepší než u konkurence.

Kromě komfortu byl však důraz kladen také na pocit luxusu. Automobilka tak model nabízí například se speciálním interiérovým dekorem, který vzniká ručním umístěním 0,07 mm silného plátku kovu na povrch dýhy a následným zalakováním a leštěním.

Kromě prémiových materiálů ale vůz nabízí také moderní technologickou výbavu, včetně vůbec prvního systému elektronického zavírání dveří u vozu Bentley. Nechybí vyhřívané loketní opěrky, nový design diamantového prošívání nebo volitelné podsvícení Bentley Diamond Illumination.

Interiér vozu je standardně konfigurován jako čtyři plus jedna. V první i druhé řadě jsou tak standardně umístěná pouze dvě sedadla, mezi zadními sedadly je pak možné vytvořit ještě třetí (spíše nouzové) místo pro přepravu pátého pasažéra na kratších cestách. Jinak sedadlo slouží jako středová konzole.

Po stránce designu exteriéru zaujme nové Bentley Bentayga EWB nejen prodlouženými zadními dveřmi, ale také novou maskou chladiče, kterou si model vypůjčil od sedanu Flying Spur. V podbězích jsou 22“ litá kola s 10 paprsky z modelu Bentayga, která však nově dostala leštěný zrcadlový povrch.

Pod kapotou bohužel chybí vrcholný motor W12 i plug-in hybrid. Zájemcům by však měl bohatě stačit i standardní 4,0litrový motor V8, který nabídne nejvyšší výkon 550 koní a 770 Nm točivého momentu. Akceleraci na 100 km/h totiž vůz zvládne za 4,5 sekundy a maximální rychlost by měla dosahovat až 290 km/h.

Dodejme, že model Bentayga je nyní pro značku Bentley tím nejdůležitějším, neboť tvořil téměř třetinu z 14.659 automobilů prodaných za rok 2021. Díky modelu WEB pak značka očekává, že se podíl SUV na celkových prodejích posune klidně až k 45 procentům. Informace o cenách a dostupnosti na trzích se však dozvíme až v nadcházejících měsících.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

11. 5. 2022 11:27
Luxus
Na mňa už trochu okázalý luxus, ale celkom by ma zaujímalo, ako takáto obludka jazdí.

P.S. Ten 0,07 mm silný plátek kovu pobavil...