Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Bentley Bentayga S přijíždí s motorem V8 a důrazem na sportovní jízdu

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Sportovnější verze luxusního SUV by měla vyplnit prostor mezi základní verzí a vrcholným modelem Bentayga Speed.

Po představení modernizovaných modelů Bentayga, Bentayga Speed a Bentayga Hybrid představila automobilka Bentley nový model s označením Bentayga S, který by měl představovat zlatou střední cestu mezi spalovacími motory. Oproti základní verzi by totiž měl být sportovnější, jeho dynamika se ale nevyrovná vrcholnému modelu Speed s motorem V12.

Pod kapotou modelu je přitom standardní 4,0litrový motor V8 s twin-turbo přeplňováním, který nabízí nejvyšší výkon 404 kW a 770 Nm točivého momentu – tedy stejné parametry, jaké nabízí standardní Bentley Bentayga. Akcelerace z 0 na 100 km/ by měla být otázkou 4,5 sekundy a maximální rychlost je až 290 km/h.

Hlavní předností modelu Bentayga S by však měl být upravený podvozek, který je vybavený systémem Bentley Dynamic Ride. Jak nejspíš víte, jedná se o systém aktivního stabilizátoru, pracujícího s 48V sítí, který je schopen během 0,3 sekundy poskytnout točivý moment až 1.300 Nm, díky kterému dokáže podvozek aktivně potlačovat boční síly v zatáčkách

Díky tomuto systému, který bude pro model Bentayga S ve standardu, by tak měl vůz nabízet optimální stabilitu při sportovní jízdě a vždy maximální kontakt kol s vozovkou. Jenže tím vylepšení modelu S nekončí.

Vedle upraveného podvozku nabídne Bentayga S také speciální jízdní režim Sport, který nabídne lepší zpětnou vazbu řízení, citlivější reakce na plyn nebo o 15 procent vyšší tuhost podvozku díky zvýšení tlaku v tlumičích. Standardem je také upravený výfukový systém nebo překalibrovaný systém vektorování točivého momentu.

Video se připravuje ...

Navzdory většímu důrazu na sportovní jízdu ovšem Bentayga S neztrácí ani své terénní schopnosti. Vůz stále nabízí čtveřici terénních jízdních režimů, včetně schopnosti brodit do hloubky 500 milimetrů.

Ruku v ruce s upravenou technikou jdou také estetické úpravy. Ty zahrnují například černě lakované kryty zrcátek, černě lakované ozdobné lišty, 22“ litá kola nebo lehce zatmavené svítilny. Vzadu pak Bentayga S zaujme například větším spoilerem, prodlužujícím linku střechy, rozdělenými oválnými koncovkami výfuků nebo černě lakovanými detaily. Na karoserii pak samozřejmě nemůže chybět písmenko S.

Interiér je dostupný ve čtyřmístné, pětimístné nebo sedmimístné konfiguraci, přičemž sedadla dostala speciální sportovní design. Nechybí bohaté čalounění Alcantarou s výrazným prošíváním, což je kombinace použití například na sedadlech, volantu, voliči převodovky, atd.. Samozřejmostí je také zdůraznění loga S, které se objevuje například vyšité na sedadlech.

Decentní úpravou prošla také palubní deska, jejíž digitální přístrojový štít sdílí grafiku s modelem Bentayga Speed. Součástí výbavy jsou také podsvětlené prahy, nechybí možnost zajímavých barevných kombinací interiéru, atd. Zkrátka klasická kombinace luxusu a sportovnosti v podání Bentley, kterou si můžete prohlédnout v galerii.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
27. 5. 2021 12:33
největší obluda a ostuda nabídky Bentley
tohle je prostě h nus, sorry jako :-)
Avatar - pradeda777
26. 5. 2021 17:21
Líbí se mi...
....hlavně ta Hofmeistrova křivka mu sedí parádně..... :-! :yes: