Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW chce rychleji stavět továrny, využívá technologie výrobce grafických karet

Marek Bednář
Diskuze (0)

Digitální platforma Omniverse, která je virtuální realitou pro 3D grafiku a podporuje spolupráci lidí na různých místech na světě v reálném čase, má automobilce BMW usnadnit a zrychlit přípravu stavby výrobního závodu. Vzniklo tak „digitální dvojče“ připravované maďarské fabriky.

Plánování nového výrobního závodu zabere automobilce BMW 12–24 měsíců a stavba samotná zhruba stejně tolik, nechal se před mnichovským autosalonem slyšet Milan Nedeljković, člen představenstva za oblast výroby. Doba potřebná na plánovací fázi by se podle něj dala zkrátit na polovinu, „takže se bavíme o dvou letech místo tří“ na celkovou dobu stavby nové fabriky, řekl.

Jak se dá dosáhnout takového zrychlení? Pomocí plánování ve virtuálním světě, a k tomu má pomoci software od firmy Nvidia. Konkrétně jde o platformu Omniverse, která vznikla ke spolupráci na 3D grafice v reálném čase – ta automobilce BMW umožnila vytvořit „digitální dvojče“ továrny v Maďarsku, kde by měly v roce 2025 začít vznikat elektrické „bavoráky“.

Video se připravuje ...

Software totiž umožní plánovačům vyzkoušet vybavování haly nástroji a výrobními linkami, zlepšit ergonomii pohybu lidí po továrně a lépe do výrobního procesu integrovat roboty. Také je snazší vytvořit plány instalatérských sítí či vzduchotechniky a optimalizovat trasu výrobní linky v závodě. Na navrhování továrny totiž nepracuje jen jeden člověk či jeden tým lidí, nýbrž různí lidé po celém světě a Omniverse jim toto umožní dělat snáze a rychleji.

„Naši plánovači napříč světem pracují na jedné virtuální továrně a optimalizují proces. Problémy vidíte ve virtuálním světě, vyřešíte je a hotovo,“ říká Nedeljković. Podle webu Automotive News se kromě zrychlení plánování díky použití virtuální reality také dá závod postavit o 20 % kvalitněji a snížit náročnost na zdroje až o 40 %.

Marek Bednář
Diskuze (0)

Doporučujeme