Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW dodává MotoGP safety cary už čtvrt století. Od nové sezóny jím bude model M2

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Nová generace modelu M2 nahrazuje praktický M3 Touring z minulé sezóny.

Šestadvacátého března na portugalském okruhu v Portimau odstartuje pětadvacátá sezóna MotoGP, v níž bude BMW dodávat své vozy jako safety car. Od poloviny minulého roku se safety carem stala historicky zcela první praktická verze BMW M3 Touring, pro letošní rok štafetu přebírá BMW M2.

Video se připravuje ...

“Jsme potěšeni, že se připojujeme k BMW M při oslavě pětadvacátého výročí našeho partnerství v roce 2023,” prohlásil Carmelo Ezpeleta, generální ředitel Dorna Sports, která je vlastníkem práv na motocyklový šampionát MotoGP. “V BMW máme po čtvrtstoletí silného partnera. Partnera, s nímž jsme zažili skvělou spolupráci v mnoha různých oblastech.“

Je zvykem, že safety car v MotoGP není nijak výkonnostně upraven proti sériové verzi a nejinak je tomu u BMW M2. To znamená, že se pod kapotou ukrývá 3,0litrový řadový šestiválec s přeplňováním M TwinPower Turbo s nejvyšším výkonem 338 kW (460 k) při 6250 otáčkách za minutu a maximálním točivým momentem 550 Nm v rozmezí 2650 až 5870 otáček za minutu. 

Aby vůz splňoval homologační podmínky, disponuje ochranným rámem, závodními sedačkami Recaro se šestibodovými pásy, hasicím přístrojem, světelnou rampou na střeše a výstražnými světly. Na safety caru se také objeví díly M Performance - konkrétně vylepšený výfuk, karbonové doplňky exteriéru a zadní difuzor. 

Video se připravuje ...

“Ať už se jedná o vozový park bezpečnostních vozů, BMW M Award nebo mnoho našich dalších aktivit v oblasti motocyklových závodů, jsme hrdí, že se divize M stala důležitou součástí MotoGP,” řekl při příležitosti výročí a představení nového bezpečnostního vozu BMW M2 Frank van Meel, generální ředitel bavorské sportovní divize M. 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme