Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i4 Concept na prvním videu. Je to předzvěst elektrického Gran Coupé pro rok 2021

David Bureš
Diskuze (0)

Mnichovská řada BMW i se rozšíří o další model. Jeho předzvěst automobilka představí již na nadcházejícím autosalonu v Ženevě.

Letošní, devadesátý ročník ženevského autosalonu startuje již za týden, a tak se nám zvyšuje frekvence odhalování novinek, které na výstavišti Palexpo uvidíme. Se svojí troškou do mlýna nyní přispělo také BMW, které v Ženevě bude představovat koncept i4.

BMW i4 Concept je předzvěst delší dobu avizovaného čtyřdveřového kupé střední třídy s čistě elektrickým pohonem, o kterém se vzhledem k velikosti někdy mluví jako o nástupci dnešní 4 Gran Coupé s konvenčním pohonem.

To však zatím automobilka nepotvrdila, a tak si zatím počkáme, zda i4 bude nástupce 4 Gran Coupé, nebo jen doplněním nabídky. BMW pouze zdůrazňuje, že vůz zkombinuje moderní sportovní design s prostorností a praktičností čtyřdveřového Gran Coupé.

„Design je dynamický, čistý a elegantní. Stručně řečeno, je to perfektní BMW, které jezdí s nulovými emisemi,“ tvrdí o novince Adrian van Hooydonk, senior viceprezident designu v BMW Group s tím, že i4 Concept přináší elektrický pohon do jádra značky BMW. Modely střední třídy totiž nadále patří mezi ty nejprodávanější v nabídce značky.

Automobilka již dříve přiznala, že sériové BMW i4 dorazí na trh v roce 2021. Využije pátou generaci elektrického pohonu eDrive, která mu umožní dojezd okolo 600 kilometrů (dle normy WLTP) bez nutnosti nabíjet. Zákulisní zprávy pak naznačují, že auto na trh dorazí ve verzi s výkonem 390 kW a bateriemi o kapacitě 80 kWh, které umožní rychlonabíjení 150kW proudem. Na stovku má auto zrychlit kolem čtyř sekund a jet maximálně rychlostí 200 km/h.

„Vstupujeme do velkoobjemových segmentů, protože se domníváme, že poptávka po elektrických vozech roste, spolu s vládními podporami a rozšiřující se infrastrukturou. Strategii jsme změnili kvůli tomu, že naši zákazníci chtějí elektrifikaci napříč naší modelovou paletou,“ řekl již dříve k přípravě nových elektromobilů vedoucí divize BMW i Robert Irlinger.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme