Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW poprvé ukázalo chystaný elektromobil i4. Nové čtyřdveřové kupé ujede přes 600 km!

David Bureš
Diskuze (7)

Nové BMW i4 se ukazuje na prvních fotografiích, zatím však v zamaskované podobě. Spolu s ním výrobce ukazuje i další chystaná elektroauta.

BMW patří mezi ty automobilky, které spřádají elektrické plány pro následující léta. V blízké době chystá uvést na trh tři elektrické novinky, SUV iX3 na bázi již prodávaného SUV X3, luxusní SUV iNext a čtyřdveřové kupé i4.  Všechny už odhaluje na prvních fotografiích.

Jak ale zjistíte v přiložené fotogalerii, trio se zatím ukrývá pod vrstvou kamufláže, aby neprozradily více, než co je potřeba. Fotografie pořídila automobilka na severu Švédska, na severním polárním kruhu, kde jejich prototypy v okolí města Arjeplog pečlivě testuje v zimních podmínkách. Je to potřeba, protože trojice použije novou generaci elektrického ústrojí.

Jako první pátou generaci systému BMW eDrive využije BMW iX3, chystané už pro příští rok. Moderní technika mu umožní ujet na jedno nabití až 400 kilometrů, a to už podle normovaného cyklu WLTP. Akumulátory pak bude možné dobíjet stejnosměrným proudem v rychlonabíječkách o výkonu 150 kW.

Specialitou vozu představeného ve formě konceptu už loni bude i to, že iX3 se jako první bavorák bude pro celý svět vyrábět v Číně, a to v továrně Šen-jang, společném podniku s tamější automobilkou Brilliance.

Video se připravuje ...

Dalším elektrickým SUV mnichovské značky bude v roce 2021 BMW iNext. Půjde o novou technologickou vlajkovou loď značky, která vedle nejnovějšího elektrického pohonu využije také nejmodernější systémy poloautomatického řízení a nejnovější infotainment. Základem tohoto luxusního SUV bude nový modulární konstrukční systém, jeho produkci bude mít na starosti továrna v německém Dingolfingu.

Video se připravuje ...

V roce 2021 dorazí na trh také BMW i4. Půjde o čtyřdveřové kupé střední třídy, přičemž kvůli jeho velikosti se o něm hovoří jako o nástupci dnešního BMW 4 Gran Coupé.

V tomto případě má pátá generace elektrického systému BMW eDrive zajistit dojezd dokonce 600 kilometrů podle cyklu WLTP. Silný elektromotor vozu umožní zrychlit z 0-100 km/h za pouhé čtyři sekundy a jet více než 200 km/h. BMW i4 se bude vyrábět v domovském závodě značky, v Mnichově.

Video se připravuje ...

„Vstupujeme do velkoobjemových segmentů, protože se domníváme, že poptávka po elektrických vozech roste, spolu s vládními podporami a rozšiřující se infrastrukturou. Strategii jsme změnili kvůli tomu, že naši zákazníci chtějí elektrifikaci napříč naší modelovou paletou,“ říká o expanzi značky na poli elektromobilů vedoucí divize BMW i Robert Irlinger.

Do roku 2025 chce BMW Group uvést na trh hned 12 čistě elektrických automobilů. Minimálně jeden nabídne značka Mini, malý hatchback chystaný pro rok 2020.

David Bureš
Diskuze (7)

Doporučujeme

26. 3. 2019 09:36
Re: Jak to bude v době EV s...
Bude Porsche Taycan Touring, myslim ze neco ukazovalo i Audi. Bohuzel dnesni moda SUV, navic umisteni baterek v podlaze tomu taky nahrava.
26. 3. 2019 08:12
Jak to bude v době EV s...
...kombíky? Zatím žádná vlaštovka a vypadá to, že definitivně vymřou po meči ve prospěch SUV. Jinak mi to zatím pořijde jako 3GT. ;-\
Avatar - Zetti
26. 3. 2019 07:45
Re: vladni podpora
A to je dobre nebo spatne?
Avatar - ElectroDad
25. 3. 2019 22:43
i4 jako konkurence pro Tesla Model 3 a Polestar 2
Je dobře že BMW věnuje co do elektromobilů pozornost i sedanům, protože jsou ekologičtější, tj. lehčí a s menší spotřebou než velká SUV co váží 2-2,5 tuny a mají velký odpor vzduchu. BMW i4 by mohla být dobrým konkurentem pro Teslu Model 3 (resp. Model Y) a Polestar 2.
25. 3. 2019 21:48
Budou auta jen dražší?
Podle mého názoru jsou ceny aut tak vysoké, že elektromobily mohou trh aut jen zhoršit. https://www.bohatytata.cz/index.php/2019/03/12/chcete-vyhodit-penize-kupte-si-nove-auto/