Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW je devadesát let!

Aleš Jungmann
Diskuze (29)
Mnichovská společnost má na narozeninovém dortu devadesát svíček.

Přesně před devadesáti lety, 21. července 1917, byla malá firmička ze severní mnichovské části Milbertshofen zanesena do obchodního rejstříku. Za dva dny vydalo vedení společnosti oběžník, upozorňující na změnu názvu společnosti. Stálo v něm: „ Dovolte mi informovat vás o tom, že s okamžitou platností se mění jméno naší společnosti na Bayerische Motoren Werke“. Přestala tak existovat společnost Rapp Motorenwerke, založená v roce 1913.

Od té doby na sobě nesly výrobky firmy tři písmenka, která jsou dnes synonymem prémiových vozů s vynikajícími jízdními vlastnostmi a excelentními pohonnými agregáty – BMW.

Společnost, u jejího zrodu stál konstruktér leteckých motorů Karl Rapp, i ve svém znaku odkazuje na svou leteckou minulost symbolem bílé vrtule na modrém pozadí (nebi). Zároveň znak symbolizuje příslušnost společnosti BMW ke spolkové zemi Bavorsko, když nese stejné barvy jako jeho vlajka.

Společnosti se v roce 1916 (tedy ještě pod starým názvem) podařilo zajistit si kontrakt na výrobu vidlicových dvanáctiválců pro Austro-Daimler. Protože zavedení výroby bylo finančně náročné, Rapp se spojil s partnery Camillem Castiglionim, Corneliem Jagdmannem and Maxem Frizem. To nastartovalo vývoj společnosti, která je dnes jednou z vůdčích firem v prémiovém automobilovém segmentu a patří pod její křídla i takové automobilky, jakými jsou Rolls-Royce a Mini.

Aleš Jungmann
Diskuze (29)
21. 7. 2007 23:07
Re: Mnichov
>:D Ty móc dóbra pamatovak. Ja fím, kólik žeči umíš, tolikáty si človek. ;-)
21. 7. 2007 22:06
Re: BMW - no. 1
:yes: :yes:
21. 7. 2007 22:04
Re: Mnichov
>:D Naja, já dobše četla tvá pšispěvka, gut gut. Karrl jezdila na skorro BMW - Warrtburrga a Egon jezdila na skorro Warrtburrga - Trrabanta. Dobrá auto, dobra cesta. Já pšitom uměla dobšše zpivala, znala? - Jedna tuplak do noha, jedna tuplak do hlava, jedna tuplak do prava, jedna tuplak vlevo. Eště runda dokola, Karrl Egon bleeevo. Tak... Ales-sio gute :-) :yes:
21. 7. 2007 21:55
Re: GRATULACE
Všichni jsme neustále tak trochu před krachem...
Avatar - Falco
21. 7. 2007 21:30
BMW - no. 1
Vozidla BMW se staly za 90 let své existence symbolem elegance, technické dokonalosti a sportovního stylu... S charakteristickou maskou ve tvaru dvou ledvinek a znakem, symbolizujícím roztočenou leteckou vrtuli, si získaly popularitu po celém světě...Samostatnou kapitolou jsou modely s označením M.... Precizní práce inženýrů a odborníků povyšuje tyto vozy na klenoty automobilového průmyslu, které dnes a denně ohromují odbornou i laickou verějnost přes Ameriku až po Japonsko...