Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M4 MotoGP Safety Car 2015 představeno, má inovativní vstřikování... vody

Michal Fokt
Diskuze (0)
Mnichovská automobilka představuje kupé M4 v letošní specifikaci MotoGP Safety Car. Od běžných modelů se pyšní speciálním způsobem chlazení prostřednictvím vstřikování vody.

BMW je dlouhodobým partnerem mistrovství světa silničních motocyklů a s tím souvisí i privilegium ukázat tribunám svá auta, mimo jiné i v podobě Safety Caru. Letos bude tuto roli plnit opět kupé M4 s karbonovými doplňky M Performance a od toho loňského se navenek bude lišit pouze barvou karoserie, zůstávají i trikolórové polepy. Jednu specialitu však Safety Car 2015 má - dostal přídavné vstřikování vody do kolektoru sání.

Že "voda v motoru" zajistí díky velmi efektivnímu chlazení nasávaného vzduchu větší výkon a současně sníží spotřebu, není nic objevného, přináší to však spoustu rizik, proto se toto řešení doposud moc neujalo. Nyní se ovšem zdá, že inženýři BMW M dokázali nevýhody eliminovat a troufají si naostro systém prezentovat právě v rychlém průvodci závodních motorek.

Systém vodního chlazení sestává z pětilitrové nádrže pod kapotou s ochranou proti zamrznutí, vodní pumpy, vstřikovací trysky s tlakem 10 barů a senzorů. Celé to ovládá řídící jednotka motoru, která množství vstřikované vody reguluje v závislosti na zatížení motoru. BMW upozorňuje, že voda musí být doplněna před každou větší okruhovou akcí, při běžném provozu si motor "ucucává" jen velmi střídmě a nádržka by měla vydržet zhruba na pět plných nádrží benzinu.

Důležité je, že se nejedná o nějaký PR experiment, BMW tvrdí, že se systém brzy objeví i v sériových autech, což vede ke spekulacím ohledně na okruh orientované edice Clubsport.

Michal Fokt
Diskuze (0)