Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Megacity: Elektromobily se budou vyrábět v Sasku

Diskuze (1)
BMW chystá expanzi ve východním Německu. Je spojená s elektromobilní budoucností značky.

Projekt Megacity Vehicle znamená malé BMW s elektrickým pohonem. V oficiálních materiálech BMW nyní nabývá zcela konkrétní obrysy – automobilka chystá jeho výrobu v saském Lipsku, kde chce do roku 2013 investovat na vybudování továrny a příslušného zázemí 400 milionů Euro. Díky těmto investicím vznikne zhruba 800 pracovních míst.

Megacity bude autem určeným především pro městský provoz. Při současné úrovni techniky je hlavní nevýhodou elektromobilů malý akční rádius. BMW se rozhodlo řešit tento nedostatek snížením hmotnosti. Megacity proto bude prvním velkosériově vyráběným autem s interiérem vyrobeným z karbonových vláken. Zatím se tento materiál ve výrobě uplatňuje jen u supersportů nebo jako dekorační prvek interiérů prémiových a luxusních značek.

Na výrobu karbonových dílů BMW založilo společný podnik s SGL Group. Ze spuštění výroby Megacity v Lipsku budou profitovat i další závody BMW – továrna Dingolfing bude vyrábět důležité části pohonného systému a podvozku, další komponenty se budou dovážet z Landshutu a ze společných podniků BMW s dalšími partnery ve Wackersdorfu a v americkém Moses Lake.

Aby se zdůraznil zelený charakter projektu Megacity, BMW se bude snažit snížit ekologickou náročnost výroby. Spotřeba energií má být o 50 % nižší než u běžného auta, spotřeba vody dokonce klesne o 70 %. Automobilka bude také usilovat o to, aby všechna energie spotřebovaná při výrobě pocházela z obnovitelných zdrojů.

Megacity Vehicle ale není jediným elektromobilem, který se bude vyrábět v Lipsku. Už v roce 2011 ze zdejší továrny vyjedou první kusy BMW AcitveE a od roku 2013 se zde také bude vyrábět sportovní vůz s diesel-hybridním pohonem, sériová podoba konceptu Vision EfficientDynamics.

Diskuze (1)
6. 1. 2011 12:03
Spotreba :D
Spotreba energie pri vyrobe, ani vody, me fakt nezajima >:D . Kde je nejaky odhad/cil, pro spotrebu paliva v provozu :)))?