Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW na CES: Jedno i8 bez zrcátek a druhé bez dveří

Michal Fokt
Diskuze (2)
Mnichovské kupé dorazilo na Consumer Electronics Show ve formě konceptů i8 Mirrorless a i Vision Future Interaction.

Už roky je naprosto běžné, že se koncepty budoucích produkčních aut prezentují bez rušivých zpětných zrcátek, která nejen že (většinou" nejsou moc hezká, ale způsobují navíc aerodynamický hluk. Nikdo však zatím nedovedl tuto "fičuru" do sériové výroby, problémem je totiž stále ještě v první řadě legislativa.

BMW ovšem s nejnovějším konceptem i8 Mirrorless ukazuje, že není důvod se bát náhrady zrcátek kamerami. Ty jsou umístěny na aerodynamicky optimalizovaných držácích a systém ještě "jistí" třetí kamera, umístěná v horní části rámu zadního okna. Kombinací všech těchto záběrů je komplexní obraz o dění za vozem, kabinu navíc nehyzdí žádné další přídavné displeje, vše se zobrazuje na zvětšeném středovém zpětném ...displeji.

Řidič tedy nemusí kontrolovat dění za autem pohledem na tři místa, stačí mu od pohledu vpřed na silnici pouze zvednout zrak a má okamžitě přehled o situaci. Nevím jak vy, ale bral bych tohle řešení hned a bez váhání.

To druhá novinka i Vision Future Interaction už je trošku kontroverznější, nemá totiž dveře ani víko kufru, což ale nemá žádný hlubší smysl, podstatnější je 21" panoramatický displej, táhnoucí se přes polovinu palubní desky a zobrazující vše, co se nevešlo do kapličky před řidičem. Bude možné na něm sledovat videa, prohlížet e-maily, surfovat na internetu, komunikovat na sociálních sítích a vůbec dělat všechny ty věci, bez kterých se ve sportovním kupé neobejdete...

K ovládání displeje bude stačit pouze příslušné gesto, systém je totiž kompatibilní s vyvíjeným systémem AirTouch a nebude tedy nutné co chvíli čistit displej od pozůstatků hamburgerů. Vůz je navíc zkonstruován jako plně autonomní (s módy Pure Drive, Assist Mode a Auto Mode), od sledování obrazovky vás tedy nebude řízení ani trochu rušit. V plně automatickém režimu vám navíc zmodrá volant a uklidí se vám z cesty přisunutím k palubní desce, zatímco bočnice sportovních sedadel povolí své sevření.

Michal Fokt
Diskuze (2)
Avatar - Deutsch
7. 1. 2016 00:16
Re: i
Já ti nevím , mě tam chybějí ty dveře spíš 8-s >:D
Avatar - Pekelná Micinka
6. 1. 2016 22:35
i
Auto bez zrcátek je prostě divný, mě tam chybí, škoda že bude snaha se jich zbavovat.

PS. Jaguar také představil drobnou novinku.