Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW potvrdilo M5 Touring. Ostrý kombík dorazí příští rok

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Nedávno odhalená nová generace BMW řady 5 dostane také ostré provedení M5, a to nejen v podobě tradičního sedanu, ale po několikaleté pauze dorazí také praktičtější kombík. Vývoj M5 Touring oficiálně potvrzuje přímo automobilka BMW.

Německý výrobce nejprve prozradil, že aktuálně podstupuje intenzivní testovací program M5 Sedan. Vůz vstoupil do fáze reálných testů směřujících k sériové výrobě a nyní absolvuje testovací jízdy na veřejných silnicích, zkušebních polygonech BMW Group a závodních okruzích po celém světě.

Video se připravuje ...

Testování prvních prototypů kombíku se teprve rozběhne, zahájeno bude v nejbližších dnech v městském provozu i na venkovských silnicích a dálnicích v okolí Mnichova a v centrále BMW M v Garchingu. Integrace a vzájemné sladění všech systémů pohonu a podvozku následně bude u nového BMW M5 Touring provedeno mimo jiné také na Nordschleife na Nürburgringu, kde automobilka chce zajistit "ideální rovnováhu mezi sportovními výkony na závodní trati a vynikajícím jízdním komfortem při každodenních cestách a na dlouhé vzdálenosti".

M5 Touring má dorazit v roce 2024. Výrobce sebevědomě slibuje, že "dokonalá symbióza dynamických schopností typických pro M, nekompromisního komfortu na dlouhé vzdálenosti a působivé prostornosti zažije v roce 2024 s novým BMW M5 Touring svou renesanci".

Stejně jako budoucí M5 Sedan bude i varianta Touring vybavena nově vyvinutým částečně elektrifikovaným pohonem. BMW láká také na pečlivě naladěný podvozek doplněný inovativními systémy, které posunou jízdní dynamiku a agilitu na novou úroveň.

Připomeňme, že poslední M5 s větším zavazadlovým prostorem byla generace E61 s vidlicovým desetiválcem, vyráběná v letech 2006 až 2010. Předtím ještě existovala M5 Touring v generaci E34 (1992 až 1995).

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

27. 6. 2023 15:06
PHEV ne
Mam kombi E63 W213 a byt F90 v Touringu, tak jí asi upřednostním: líbí se víc + podvozkově je dle mého napřed (éčko prostě někdy jakoby zakopává o některé, zejména ostré, příčné nerovnosti). Ale nebylo a RS6 je celá na dotykovém displeji, čili nebyla jiná možnost.
Ale M5 s PHEV by mě teda vůbec nelákalo - mám rád věci "čisté" a vozit s sebou dalších 200 kg se mi nechce. Po městě stejně s E63 nejezdím.
27. 6. 2023 10:56
M5 Touring
Určite zaujímavé auto.

Nerozumiem tej galérii s maskovaným i5, keď už je ofiko vonku :-!