Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Welt: Modrá a bílá

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Nikde jinde na světě nenajdete místo, kde by se historie tak ctila a kde by se fanoušek této značky cítil lépe.

Pokud máte rádi německé automobily s modro-bílou vrtulí ve znaku, pak je pro vás návštěva muzea BMW Welt v německém Mnichově povinností. Ale najde se tu něco i pro ty, co raději hvězdu nebo čtyři kruhy.

Pokud se zrovna rozhodujete nebo máte příležitost navštívit hlavní město Bavorska (z ČR to není tak daleko) a máte rádi auta, pak už dále neváhejte. Mnichov totiž není jen město katedrál, obrovských kríglů piva nebo šílených bavorských chlapů s nesmírně komickými vousy a směšnými čapkami na hlavách. Je to také sídlo jedné z nejznámějších a nejprestižnějších německých automobilek – BMW.

Nikde jinde na světě nenajdete místo, kde by se historie tak ctila a kde by se fanoušek této značky cítil lépe. BMW Welt je relativně nové muzeum „Bavorských motorových závodů“.

Komplexu patřícímu BMW si všimnete už hodně kilometrů před tím, než vůbec dorazíte na místo – nad továrnou i muzeem se tyčí „čtyřválec“, administrativní budova firmy s legendárním tvarem budovy uspořádané z válců do čtyřlístku. Pod ní se rozprostírá obrovská továrna značky, BMW Welt a muzeum, které jsou spojené mostíkem nad dálnicí.

Prohlídka tedy začne v BMW Welt, který je zpřístupněn všem kolemjedoucím zdarma. Uvnitř se příležitostně konají expozice, najdete tady velký obchod se vším možným se znakem BMW: od plyšového medvídka až po golfové hole. Nechybí všechny nynější modely značky i nějaké ty technické a technologické koutky a zábavky. Třeba hru s volantem a pedály, kde vám za obrazovkou velký model ukazuje kolik máte trakce na kterém kole atd.

Ale tohle není to, proč jsme se do Mnichova vydali. Nahoře je můstek, který nás zavede přímo do muzea BMW. Najednou se ocitáme přímo uvnitř, obklopeni mnichovskými klenoty všech druhů. Je vidět, že značka pamatuje a ctí si svou historii, od malého a „bezvýznamného“ prvního modelu Dixie až po nepochopitelné studie využívající vodíkový pohon nebo dokonce látkovou karoserii jako například koncept Gina.

Hodně pozornosti je věnováno technice, inovativním technologiím a konceptům, což naznačuje i samotné prostředí a design interiéru muzea. Střídají se tady motocykly, auta všech ročníků i řad, motory, koncepty, modely a taky sochy mužů a žen ve vojenských uniformách nebo jiných avantgardních ošaceních.

Fanouškům rychlých kol jistě nejvíc rozproudí benzin (tedy, krev, samozřejmě) v žilách oddělení M Power, tedy nejlepší kusy které kdy opustily brány továrny a vyjely k nadšeným řidičům – v jedné místnosti na jednom místě. Oči upoutá speciální a fanoušky uznávaná verze M3 E46 CSL, původní M5 nebo překrásná M635CSi. Vrchol tvoří dva vůbec nejpopulárnější a nejlepší modely – skvělá a legendární M3 E30 (tady ve speciální edici Johny Ceccotto v nádherné červené s tmavými koly) a supersportovní M1.

Když vás po několika hodinách vyhostí z místností plné těchto klenotů, protože uklízečky už nebaví leštit po vás uslintaná boční skla a masivní spoilery, čeká vás ještě oddělení motorsportu, kde se blíže můžete seznámit s DTM speciály jako M3 E30 nebo pozdější E46 a taky s proslulou 3.0 CSL ve válečném zbarvení trikolory BMW.

Potom už na vás čeká jen váš pes, kterého jste nechali celý den přivázaného před vchodem do muzea. Jestli stihnete navštívit svět „bavoráků“ v nejbližších měsících, pak si můžete na nejvyšších poschodích muzea prohlédnout jedinečnou výstavu modelů BMW Art Cars, tedy aut pomalovaných od známých světových umělců. Skoro všechny jsou nějakým způsobem ošklivá, ale jsou extrémně cenná. A navíc se mezi ně připletl i vítězný model 1999 24 h Le Mans BMW V12 LMR, takže je skutečně na co dívat. Ale to jen v případě, že to stihnete do června letošního roku.

Stojí muzeum BMW za cestu? Pokud jste alespoň jednou řídili vůz této značky, tak odpověď znáte sami. A pokud ne, tak věřte, že rozhodně ano, protože některá z těchto aut psala historii motorsportu zlatým písmem a jiná zase patří mezi nejlepší řidičská auta všech dob. A nebo jsou prostě jen proklatě krásná, jako třeba 507 v tmavošedé barvě s rudým koženým interiérem.

Adresa: BMW Welt, Am Olympiapark 1, 80809 München

Internetová adresa: www.bmw-museum.com

Otevírací doba: 10:00 – 18:00, denně mimo pondělky, zavřeno 24.-26.12., 31.12. a 1.1.

Vstupné: 12 Euro, zlevněné 6 Euro

Text a foto: Viliam Ostatnik

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
10. 4. 2011 21:08
sen
To je můj sen se tam podívat. Pro mě ráj na zemi. Myslím, že my, fanoušci BMW, můžeme BMW děkovat za tak krásné muzeum :yes:
10. 4. 2011 18:38
Nezabudnuteľné
Bol som tam minulý aj predminulý rok a spolu s BMW Weltom je to nezabudnuteľný zážitok. Aj napriek tomu, že sa mi ani raz nepodarilo zastihnúť na placi Ginu... BMW Museum sa môže pokojne porovnávať s megalomanským Mercedes múzeom alebo novým Porsche múzeom, pre BMW pozitívnych je porovnavácí test aj tak dopredu jasný... Bol som však prekvapený ingolstadtským Audi stánkom, ktorý je síce maličký, ale má asi najdrahšie exponáty (aj roziahlu expozíciu závodných Auto Unionov a Mercedesov), vrelo odporúčam, len pár hodín severne od Mníchova :yes: