Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW X3 (2012): Nové motory xDrive20i a xDrive35d

David Bureš
Diskuze (2)
Nabídka motorů pro BMW X3 se na podzim rozšíří o zážehový čtyřválec a vznětový šestiválec.

BMW rozšiřuje nabídku motorizací pro model X3. Novinkou je benzinový čtyřválec s označením xDrive20i a naftový šestiválec xDrive35d. Mnichovské SAV bude možné objednat s novými motory od letošního podzimu.

Zážehový dvoulitrový čtyřválec xDrive20i s turbodmychadlem twin-scroll se stane díky výkonu 135 kW v 4800 min-1 základní benzinovou motorizací. Stejný výkon dává již nabízený turbodiesel xDrive20d. Vrchol točivého momentu 270 Nm je dostupný už od 1250 min-1.

Jednotka vedle turbodmychadla twin-scroll disponuje variabilním zdvihem ventilů Valvetronic, časováním Double-Vanos a přímým vstřikováním HPI.

Tento benzinový čtyřválec se bude od letošního podzimu dodávat také pro BMW řady 5 a roadster Z4.

Pod označením xDrive35d se skrývá vznětový třílitrový řadový šestiválec TwinPower Turbo. Ten poskytuje výkon 230 kW v 4400 min-1, čímž se stává nejsilnějším nabízeným motorem pro druhou generaci X3 vůbec. Vrchol točivého momentu 630 Nm leží mezi 1500-2500 min-1.

Hliníkový agregát je vybaven vstřikováním common-rail (pracuje pod tlakem 1800 barů) a dvojitým postupným přeplňováním TwinPower. Malé turbodmychadlo funguje pouze v nízkých otáčkách, prudké sešlápnutí akcelerátoru poté aktivuje to větší.

Totožný dieselový třílitr BMW se objeví rovněž v řadě 5 modelového roku 2012.

Oba motory jsou vybaveny funkcí auto start-stop. Samozřejmostí je také pohon všech kol, který je pro X3 standardem. Benzinový čtyřválec xDrive20i bude kombinován s šestistupňovým manuálem, osmistupňová automatická převodovka bude za příplatek. Naftový šestiválec bude v X3 výhradně kombinován s osmistupňovým automatem.

Spolu s rozšířením nabídky motorů bude BMW X3 od podzimu prodáváno s upravenou výbavou. Elektromechanickou parkovací brzdu nově ve všech motorizacích doplní funkce Auto hold, která byla dosud základem jen u vybraných motorů. Ozdobné prvky na palubní desce bude možné nově objednat i v leskle černém provedení.

Po vzoru ostatních BMW modelového roku 2012 bude navigační systém doplněn funkcí RTTI (Real-Time Traffic Information), který v reálném čase informuje o dopravní situaci. Systém získává informace o dopravě každé tři minuty díky vlastní SIM kartě prostřednictvím mobilních sítí.

Druhá generace BMW X3 se prodává od konce loňského roku, výroba probíhá v americkém Spartanburgu. Dosud bylo možné toto SAV objednat jedním ze čtyř motorů – dvou zážehových a dvou vznětových.

David Bureš
Diskuze (2)
18. 8. 2011 07:19
Motory
BMW ty motory dávkuje neuvěřitelně rychle. 20 d. Za rok potom další dva. V roce 2018 budou motorizace kompletní. Co to má ku.rva bejt?
Avatar - Sysoj Psojič
9. 8. 2011 01:16
Co to je?
"prudké sešlápnutí akcelerátoru poté aktivuje to větší"
To psala žena v domácnosti? >:D