Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW X3 - první oficiální fotografie a informace

Ondřej Láník
Diskuze (57)
Na rozšíření rodiny bavorských vozů řady X jsme byli důkladně připraveni již na počátku roku, kdy byla v Detroitu představena studie xActivity. Ve skutečnosti to byla prakticky sériová verze malého off-roadu...

BMW zveřejnilo první informace o dlouho očekávaném malém off-roadu X3. Na rozšíření rodiny bavorských vozů řady X jsme byli důkladně připraveni již na počátku roku, kdy byla v Detroitu představena studie xActivity.

Dynamika, která je v rodokmenu všech BMW, je u tohoto vozu s modrobílým logem kombinována s praktičností a všestranným využitím variabilní karosérie. BMW dodává k názvu X3 ještě přívlastek Sports Activity Vehicle (SAV), který má automobil lépe zařadit.

Oproti studii xActivity je X3 přirozeně více civilní. Studie byla odvážně otevřená a to jak shora (chyběla pevná střecha), tak i z boků (absence bočních sloupků). Až na tyto „designérské detaily“ a odlišné barevné provedení, vypadá BMW X3, podle prvních zveřejněných fotografií prakticky stejně jako studie, kterou jsme podrobně popsali v našem magazínu a to včetně zajímavě tvarovaných předních i koncových světel. Také interiér je velmi podobný studii xActivity, včetně originálních dveřních výplní.

Od patentovaného inteligentního pohonu všech kol s názvem xDrive si máme slibovat neobyčejné zážitky, díky rozdělování točivého momentu mezi nápravami v reálném čase. Nastavitelný elektronický systém bude v BMW zlepšovat trakci, hlídat stabilitu, eliminovat za jízdy nedotáčivost a přetáčivost.

Dynamic Stability Control (DSC) doplňuje systém xDrive. DSC bude však zasahovat mnohem později a bude v akci jen zřídka, v opravdu krizových situacích. Zatímco xDrive promyšlenou distribucí momentu na nápravy předchází ztrátě trakce, DSC ovlivňuje přímo každé kolo (omezením momentu nebo brzděním).

Sourozenec většího BMW X5 se může na silnici směle měřit s kdejakým osobním automobilem. Pod kapotou bude zpočátku zážehový motor 3.0 (170 kW), se kterým standardní X3 jede 210 km/h, resp. 224 km/h se sportovním paketem. Druhý motor bude vznětový třílitr s menším výkonem 150 kW, který ale vyniká velkým točivým momentem (410 Nm). S tímto motorem můžete dosáhnout 210 km/h resp. 218 km/h se sportovním paketem.

Oba modely budou dodávány se standardní 6stupňovou manuální převodovkou a alternativně i s 5 stupňovým automatem.

BMW X3 bude v prodeji až na počátku roku 2004, ale už teď je jasné, že se stane jednou z hlavních atrakcí podzimního frankfurtského autosalonu.

Ondřej Láník
Diskuze (57)