Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Z4 - nové auto Jamese Bonda?

Ondřej Láník
Diskuze (24)
Dlouhá kapota, krátké převisy karoserie, sedadla nízko nad zemí, to jsou znaky klasického roadsteru, které nalezneme i u nového BMW Z4. Na rozdíl od oblého designu Z3 je u Z4 uplatněna nová designerská strategie BMW...

Radost z jízdy přináší automobily BMW mnoha řidičům. Roadstery BMW ale mají nekompromisní charakter a již od 30. let 20. století jsou tím nejelegantnějším (tehdy to byl typ 328), co se značkou s modrobílým kruhem, jezdí po silnicích. Po válce BMW vytvořilo několik dalších legendárních roadsterů (typ 507, Z1) a v devadesátých letech navázalo na tradici sportovních otevřených automobilů typem Z3. Přestože si zettrojka zahrála také v jednom z pokračování filmové série s Jamesem Bondem a stále se za ní na ulici otočíte. U BMW však neusnuli na vavřínech a pilně pracovali na nástupci, který nese označení Z4. Automobilka již uvolnila první informace a snímky, světová premiéra se však očekává až na podzimním autosalonu v Paříži.

Dlouhá kapota, velký rozvor, krátké převisy karoserie, sedadla nízko nad zemí, to jsou znaky klasického roadsteru, které nalezneme i u nového BMW. Na rozdíl od oblého designu Z3 je u Z4 uplatněna nová designerská strategie BMW s hranami, lomenými a nezaměnitelnými tvary. Designéři již nešli do extrému jako v případě velké limuzíny sedmičkové řady, přesto se jim podařilo vnést do designu nové prvky při zachování typických znaků bavorské automobilky.

BMW Z4 bude zpočátku osazeno motory 3.0i (170 kW/231 k, max. rychlost 250 km/h) nebo 2.5i (141 kW/192 k, max. rychlost 235 km/h). Silnější agregát může být dodán se 6ti stupňovou manuální převodovkou nebo 5ti stupňovou automatickou převodovkou Steptronic. Šestiválec 2.5i bude k dispozici s 5ti stupňovou manuální převodovkou nebo s 5ti stupňovou automatickou převodovkou Steptronic. Sekvenční převodovka SMG se připravuje na jaro 2003. Příplatkový elektronický systém Dynamic Drive Control (DDC), aktivovaný stiskem tlačítka, nabídne posádce ještě spontánnější reakci automobilu na stlačení pedálu plynu a agresivnější řazení automatické převodovky.

Prvotřídní jízdní vlastnosti BMW jsou výsledkem mnoha faktorů. Uveďme alespoň některé: ideální rozdělení hmotnosti mezi nápravy 50:50, nízko položené těžiště automobilu, přesné řízení s elektrickým posilovačem.

Podobně jako model Z3, i nové BMW Z4 se bude vyrábět v americkém Spartanburgu.

Zejména na americkém trhu bude významná informace automobilky, o větším zavazadlovém prostoru (260 l), který údajně pojme 2 sady golfových holí. Na golf mohou američtí zákazníci vyrazit s BMW Z4 již letos na podzim, kdy bude zahájen prodej v USA. V Evropě se nové BMW začne prodávat na jaře roku 2003.

Ondřej Láník
Diskuze (24)