Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BorgWarner vyrábí aktivní pohon všech kol pro Číňany

Ondřej Láník
Diskuze (9)
Nová generace pohonu všech kol pro vozy s výchozím uspořádáním vše vpředu je na rozdíl od jednodušších pasivních systémů řízena elektronicky.

Dodavatelem nového čínského crossoveru Chery Tiggo 4x4i bude jeden z předních dodavatelů automobilových komponent, firma BorgWarner. Nová generace pohonu všech kol pro vozy s výchozím uspořádáním vše vpředu je na rozdíl od jednodušších pasivních systémů řízena elektronicky. V případě čínské produkce půjde o premiéru aktivního rozdělování točivého momentu mezi nápravy. BorgWarner dodává čínské novince také další elektroniku a podporu v integraci elektronických zařízení do vozu.

Pohon všech kol ITM 3e je, ve srovnání s předchozími systémy s elektromagneticky ovládanou spojkou, technicky složitější. Systém BorgWarner ITM 3e je vybaven třetím třecím členem, který zvyšuje svornou sílu a maximum přenesitelného momentu při zachování kompaktních vnějších rozměrů. Elektronicky řízený pohon všech kol je plně integrován se systémy ABS a ESP. Elektronika sleduje řadu veličin (přenášený točivý moment, boční zrychlení, rychlosti stáčení, apod.) a rychlým zásahem je podle výrobce schopna změnit poměr sil přenášených jednotlivými nápravami ještě před tím, než dojde k prokluzu kol. Při rychlé jízdě na silnici je z důvodu úspory paliva preferován pohon předních kol.

Stejný systém již používá také Hyundai Santa Fe a v nejbližší době se chystá do dalších dvou modelů pro USA a Evropu.

Ondřej Láník
Diskuze (9)