Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bosch vyrobil 150 milionů elektronicky řízených brzdových systémů

Kamil Kýr
Diskuze (6)
Bosch, výrobce rozmanitých systémů a řešení pro automobilový průmysl, v těchto dnech slaví výročí 150 milionů vyrobených elektronických systémů ABS, TCS a ESP.

První bezpečnostní brzdový systém od Bosche byl na trh uveden už v roce 1978. Jednalo se o ABS a do dnešní doby se tento systém stal standardním prvkem bezpečnosti všech vozů EU. V roce 1986 byl poprvé uveden systém kontroly trakce (TCS) a v roce 1995 elektronický stabilizační systém (ESP). Všechny tyto systémy výrazně přispěly ke zlepšení bezpečnosti na silnicích po celém světě.

Všechny uvedené prvky vznikaly jako systémy, které funkcí rozšiřovaly ty předešlé, dohromady pracují jako celek a vzájemně se doplňují. Trendem je snižování hmotnosti, další postupné propojování a bezchybná spolupráce všech elektronicky řízených brzdových systémů.

Přínos bezpečnostních elektronických systému, byl demonstrován nejrůznějšími nezávislými institucemi. Např. ve Spojených státech prokázal úřad pro bezpečnost silničního provozu (U.S. National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA), že ESP pomůže předejít každé třetí nehodě v USA.

V dnešní době jsou všechny nové vozy prodané v EU standardně vybaveny ABS; u ESP je to přibližně 42 %. Denně všech 6 výrobních závodů rozmístěných po celém světě vyprodukuje více než 65 tisíc systémů. Během tohoto roku plánuje Bosch expanzi výrobní sítě do Brazílie.

Kamil Kýr
Diskuze (6)