Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bott XR1 a XC1 cafe racer: Španělské kreace na Buell (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Severoamerický Buell sice ukončil výrobu svých motocyklů v roce 2009, ale to nijak nebrání společnosti Bottpower ve stavbě vlastních strojů na jejich základech.

Bottpower je malá společnost, sídlící ve španělské Valencii, v jejímž čele stojí David Sánchez, který se může pochlubit bohatými zkušenostmi inženýra pracujícího od roku 2006 pro závodní týmy v řadě šampionátů pro silniční motocykly od Mistrovství superbiků Španěla až po světová mistrovství Moto2 a superbiků.

Mezi projekty Bottpower, které byly určeny čistě pro závodní tratě patří speciál Bott M210 třídy Moto2 s řadovým čtyřválcem z Hondy CBR600, zatímco do běžného provozu zamířil nejprve Bott XR1 a následně Bott XC1 cafe racer. Základem obou těchto modelů je motor Buellu XB12, který doplňuje několik dalších komponentů z této motorky.

Bott XR1 svým označením i vzhledem dává jasně najevo, že jeho vzhled je inspirován motocykly pro flat track nebo-li americkou plochou dráhu. Historie tohoto modelu se začala psát v roce 2011 a první funkční prototyp se rozjel o rok později.

Základem XR1 je u Bottpower navržený a vyrobený trubkový páteřový rám, nahrazující původní masivní dvojitý páteřový rám Buellu, v němž je zavěšen vzduchem a olejem chlazený vidlicový dvouválec Thunderstorm o objemu 1203 cm3. Tento motor s výkonem 74 kW (100 k) při 6600 min-1 a točivým momentem 110 N.m při 6000 min-1 spolupracuje s pětistupňovou manuální převodovkou.

K novému rámu je kromě motoru připojena i přední a zadní vidlice s brzdami a koly původem z Buellu, s nímž XR1 sdílí jeho geometrii a rozvor je 1321 mm. Z vlastní produkce španělské společnosti pochází tabulka kryjící chladič umístěný na přední vidlici, palivová nádrž a krátká záď ve stylu flat trackových strojů.

Bott XR1 je s hmotností 179 kg o 20 kg lehčí než dárcovský Buell XB12 a Bottpower jej nabízí jako kompletní k jízdě připravený stroj nebo sadu komponentů, s nimiž si může majitel Buellu přestavět svůj stroj sám.

V roce 2014 se začal rodit projekt Bott XC1 cafe racer, jehož finální podoba byla odhalena těsně před koncem loňského roku. I tento stroj vychází z motocyklu značky Buell a kombinuje jeho motor s novým trubkovým páteřovým rámem a dalšími komponenty z produkce Bottpower.

Podobně jako u staršího XR1 je i zde zachován podvozek Buellu včetně geometrie a rozvoru, zatímco celková hmotnost motocyklu je o 20 kg nižší. Nejvýraznější odlišnosti mezi XR1 a XC1 cafe racer se odehrávají v designu a jezdecké pozici za řidítky, která jsou u novějšího modelu umístěna níž.

Přední kolo XC1 kryje decentní blatníček, nad nímž je masivně působící světlomet. Linie palivové nádrže spolu s provedením podsedlové části pak plně odpovídají představě o ideálním cafe raceru.

Podobně jako XR1 i XC1 cafe racer může být dodán jako kompletní motocykl nebo sada komponentů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)