Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bratr Škody Karoq míří do Ameriky. Pro USA i Jižní Ameriku dostane svébytný vzhled

David Bureš
Diskuze (0)

Volkswagen aktuálně chystá pro americký kontinent nové SUV Taos. Prodávat se bude v Jižní i Severní Americe, v obou částech kontinentu však bude mít odlišnou vizáž.

Automobilka Volkswagen se jakožto globálně působící značka musí přizpůsobit zákazníkům z různých koutů světa. Jestliže kdysi to bylo především o svébytné nabídce motorů, dnes už jsou stále častější svébytné modely pro tu kterou část zeměkoule. Posledním takovým příkladem je Volkswagen Taos, chystaný pro americký trh.

Vůz svým způsobem známe také v Evropě, byť s jinými znaky a odlišným designem. Volkswagen Taos totiž využívá stejný základ jako u nás prodávaný Seat Ateca a Škoda Karoq. Nemluvíme tu přitom jen o sdílení platformy MQB, Taos má s Atecou prakticky shodné také boční prosklení.

Ani Taos není sám o sobě úplnou novinkou. Bratr Atecy a Karoqu se značky Volkswagenu se totiž už prodává v Číně, avšak s označením Tharu. Oproti Atece je delší, rozvor 2.688 mm odpovídá v Číně prodávané Škodě Karoq, která má kvůli tamějším zákazníkům nataženou karoserii.

Zajímavostí Volkswagenu Taos je navíc i to, že automobilka připravuje hned dvě jeho varianty. Verze pro Severní Ameriku vyráběná v Mexiku se totiž bude lišit od jihoamerické specifikace produkované v Argentině. Odlišností je jak řešení předního nárazníku, tak grafika hlavních světlometů. Zároveň se řešení přídě liší od čínského Tharu, byť není vyloučeno, že ten bude brzy modernizován právě do podoby sourozence pro Ameriku. Po dvou letech produkce se totiž může blížit nějaký facelift.

Video se připravuje ...

Verze pro Jižní a Severní Ameriku se navíc pravděpodobně odliší také v motorovém prostoru. Pro severoamerické provedení je již potvrzeno nasazení přeplňovaného benzinového čtyřválce 1.5 TSI generace EA211, zatímco jihoamerická specifikace má využít starší 1.4 TSI ve verzi schopné spalovat vedle benzinu také etanol, v Jižní Americe oblíbené palivo.

Volkswagen Taos přitom na severoamerickém trhu bude mít důležitý úkol zvýšit tamější prodeje značky. Mohlo by se to povést, protože i přes úspěchy SUV dnes Volkswagen v USA paradoxně nenabízí menší SUV než Tiguan Allspace (tam jednoduše pojmenovaný jako Tiguan).

Novinka Volkswagenu se ve Spojených státech začne prodávat v polovině roku 2021. Zákazníci v Jižní Americe se pak dočkají o pár měsíců dříve. K premiéře má však dojít už během následujících týdnů.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme