Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britové prý zakážou spalovací motory již v roce 2030

Ondřej Mára
Diskuze (57)

Automobily se spalovacími motory to mají ve Velké Británii dlouhodobě nahnuté. Čas jejich konce se ale neustále mění.

Britové chtěli zakázat prodej nových automobilů se spalovacími motory původně až od roku 2040, před pár týdny se však objevila zpráva, že se termín může posunout již na rok 2035. Společně s tím navíc britská vláda upřesnila, že by se připravovaný zákaz měl vztahovat i na hybridy a plug-in hybridy. Zkrátka všechny nové vozy se spalovacími motory.

Jedinou výjimku by si možná mohly vybojovat užitkové vozy, zejména ty určené pro dálkovou přepravu. Zbytek motoristů by však měl být odkázán pouze na elektromobily – ať už bateriové, nebo vodíkové. Taková představa samozřejmě zvedla řadu lidí ze židlí, jenže tím to ještě neskončilo.

Podle zákulisních informací britských kolegů z AutoExpress se totiž začíná stále častěji mluvit o tom, že by zákaz mohl vstoupit v platnost již od roku 2030. Podle Guardianu by premiér Boris Johnson mohl definitivní termín oznámit pravděpodobně v průběhu příštího měsíce.

Guardian současně zmiňuje, že rok 2030 podporuje i Výbor pro Změnu Klimatu (Committee on Climate Change), který byl založen v roce 2008 jako reakce na Climate Chang Act. Původně přitom komise navrhovala rok 2032.

Urychlení zákazu by měl podle informací The Times podporovat i ministr dopravy Grant Shapps, který je obecně považován za velkého příznivce elektromobility. Bude tak evidentně zajímavé sledovat, jak si Britové s novou výzvou během následujících let poradí. Zvláště vzhledem k nedávným požadavkům energetiků, volajících po možnosti odpojovat dálkově lidem elektromobily z nabíječek.

Ondřej Mára
Diskuze (57)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
24. 9. 2020 12:53
Re: Co na to asi řekne Jezza?
v rusku jezdí cokoliv od 70 let starýho ZILu po nejmodernější Bugatti. Silnic je tam taky dost, kde nejsou, msuíš si koupit offroad nebo ten nákladák, pak projedeš skoro vše.

Ceny paliv nízké, emisní normy rozumné (Euro 5) a hlavně v některých oblastech je tam provozování elektromiblů naprostá utopie. Naštěstí :-)
Avatar - Barrichello
24. 9. 2020 12:50
Re: Zelený pomatenci
Milý mladý pionýre, až ti bude 35, budeš lítat na dovolenou na Mars a do práce tě bude vozit turbínový autobus.

ABC 1960, známe :-)

To už tu bylo, opakujete se :-) :-) :-)
Avatar - Hammunasakra
23. 9. 2020 21:40
Re: Zelený pomatenci
TRP zpátečníku https://www.novinky.cz/…-airbus-40337092#… :*)
23. 9. 2020 19:02
Re: Co na to asi řekne Jezza?
Zeme produkujici ropu...

To mne neprijde paradoxni ve vztahu ke klasickym autum.

Automobilismu zaslibena zeme je ale trochu silny vyraz, kdyz koukam na nektrery zabery on-board... :-)
Avatar - Mokrous
23. 9. 2020 17:51
Re: Naftový auto
Máš recht s tou 1.5. Nějak jsem zapomněl, že psal 2015... A Meky mě zblbnul, jak psal, že 1.5 stojí za houno. Jinak ale třeba ta 2.0 HDI 130kW na mě udělala docela dojem.