Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britská studie: Řidiči jsou skeptičtí k automaticky řízeným vozům

David Bureš
Diskuze (15)
Desetina motoristů si dokonce myslí, že se na auta bez řidiče nedá spolehnout.

Automaticky řízené vozy už mohou jezdit v americké Nevadě, jinde jsou ale zatím nelegální. Britský Institut pokročilých motoristů (IAM) se v této souvislosti zeptal anglických řidičů, co si o těchto vozech myslí.

Z průzkumu vyplývá, že Britové této myšlence příliš nakloněni nejsou, 40 % respondentů uvedlo, že by nad používáním automaticky řízeného auta nikdy neuvažovalo. Jen 22 % dotázaných tvrdí, že by takový vůz užívali. Většina lidí (65 %) se nemůže rozhodnout, zda auta bez řidičů jsou, nebo nejsou dobrý nápad.

Více než polovina britských motoristů si myslí, že by systémy měly převzít kontrolu nad řízením, aby se automobil vyhnul srážce. Někteří respondenti však technice používající radary a navigaci k automatickému řízení vozu příliš nedůvěřují, podle 98 lidí z 1.088 dotázaných je totiž nespolehlivá.

Společnosti vyvíjející automobily, které samy řídí, tvrdí, že tato technika v budoucnosti zlepší bezpečnost silničního provozu. Vždyť například automaticky řízená vozidla firmy Google během testování najela přes 480.000 kilometrů bez nehody.

Britové tomu však příliš nevěří. Jen třetina zpovídaných souhlasí s tím, že najeté tisíce kilometrů samočinně řízených aut Googlu bez nehod jsou silným argumentem pro tvrzení, že odstranění lidského faktoru z řízení přispěje k vyšší bezpečnosti na silnicích. Většina respondentů (815 z 1.088) si myslí, že by důraz měl být kladen spíše na to, aby sami šoféři řídili bezpečněji, než aby auta řídila automaticky.

Asi polovina lidí říká, že automaticky řízené vozy jsou dobrým krokem do budoucna. Polovina si ale nemyslí, že by se takové automobily staly v budoucnu oblíbenými. Podle 56 % respondentů není možné, aby se auta bez řidičů stala normou během příštích deseti let.

Podle šéfa IAM Simona Besta jsou automaticky řízené vozy hudbou vzdálenější budoucnosti. „Do té doby by se mělo udělat více pro to, aby se co nejdříve zlepšila úroveň řidičů,“ říká Best. Podle něj by se měl zlepšit výcvik motoristů, aby se předešlo většině lidských chyb.

„Technika samozřejmě hraje významnou roli v bezpečnosti silničního provozu, ale když budou auta na silnicích existovat, lidé je budou chtít řídit,“ tvrdí Best. Proto je podle ředitele IAM nutné usilovat o to, aby kvalitní šoféři řídili prvotřídní vozidla. Díky takové kombinaci by totiž na silnicích mohlo být mnohem bezpečněji.

David Bureš
Diskuze (15)
27. 11. 2012 11:37
Re: Automatické systémy sú nezmysel ...
nejlepsi samoridici software co tedka je ma asi armada v robotech...

uz to dokonce i neco umi.. treba se ty roboty nerozhodi kdyz jim uklouzne packa nebo do nich nekdo kopne... ale ze by mely tolik ozumu, aby si vybraly nejschudnejsi teren, tak to ani omylem....

[odkaz]
27. 11. 2012 09:56
Re: Automatické systémy sú nezmysel ...
Ano a to je tam ta elektronika nepomerne na vyssej urovni a aj napriek tomu moze zlyhat.
Avatar - Hotwire
26. 11. 2012 08:41
Re: AUTOMATICKÉ PAKO
na druhu stranu su vodici(ky), pri ktorych je lepsie keby za nich prebrala volant automatika. >:-[] :yes:
26. 11. 2012 08:40
Re: Automatické řízení
:-)
a dalsich 50 let budou rychlejsi, levnejsi a spolehlivejsi nez sebelepsi elektronika made in Taiwan naprogramovana silhavymi a polointeligentnimi nedouky made in India...
26. 11. 2012 08:38
Re: Automatické systémy sú nezmysel ...
Automatika ridici cely automobil je opravdu nesmysl, ale z jinych duvodu.

Individualni doprava stoji a pada na tom, ze je individualni v plnem vyznamu tohoto slova. Letadlo je pro lidi, kteri si naplanovali cestu z bodu A do bodu B v case T a tam je automatika OK.
Kdyz jedu s 3 detma na vikendovy vylet s cilem pujdem na koupak pokud bude pekne nebo na houby pokud nebude pekne anebo do kina, pokud bude prset, tak jak chete tohle zadat do samoridiciho auta ? A jak mu chcete vysvetli, ze Anicka chce tedka hnedka curat, Pepik chce, aby se jelo rychleji a abychom predjeli tamtoho pana ve Felicii a Terezka musi naprosto nutne videt ten novy dalnicni tunel, ktery postavili pred 14 dny..

Nez tohle vysvetlim nejakemu plechovemu mozku, tak se z toho osypu a to si to radsi odridim sam a podle sebe.