Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brněnská GP silničních motorek zachráněna, jede se 21. srpna

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Závod MS silničních motorek to měl v Brně řádně nahnuté. V kalendáři závodů ale setrvá minimálně dalších pět let.

Velká cena České republiky (a Československa) je součástí mistrovství světa už od roku 1965, pouze v letech 1983-1986 hostila poslední verze starého okruhu ME, protože trať už nevyhovovala předpisům. V roce 1992 se závod neuskutečnil vůbec, ale po vyhlášení samostatné ČR je tradiční srpnovou zastávkou kolotoče Grand Prix. Vzhledem k tomu, že brněnská trať o všechny ostatní velké podniky (WTCC, MS superbiků...) přišla, zůstává posledním důležitým kláním. A je rozhodně dobře, že tomu tak bude i v dalších pěti letech.

Smlouvu podepsal v pondělí 11. ledna 2016 loni vytvořený Spolek pro GP ČR v Brně se španělskou promotérskou společností Dorna Sports. První organizaci zastupovali brněnský primátor Petr Vokřál a hejtman Michal Hašek, druhou její výkonný ředitel Carmelo Ezpeleta. Spolek založila samotná jihomoravská metropole spolu s krajem. Nejasné financování se podařilo vyřešit. Mnozí se v cause ptali, proč by měly na soukromou akci putovat státní peníze, když si sama na sebe nedokáže vydělat. A proč ne, když závod propaguje samotné Brno i Českou republiku?

„Ještě před rokem byla hustá mlha nejen za oknem, ale mlhou byla obestřena také budoucí organizace Velké ceny. Jsem velice rád, že se nám podařilo najít cestu, jak Moto GP v Brně zorganizovat. Zlomový okamžik nastal při loňském ročníku závodů, kdy došlo k dohodě, že vznikne Spolek, a ten bude mít veřejnou podporu. Chtěl bych také poděkovat panu Ezpeletovi za neobvyklou míru trpělivosti, která nám nakonec uzavření této dohody umožnila. To nám nyní garantuje, že se v Brně v dalších pěti letech Moto GP pojede,“ uvedl primátor Brna Petr Vokřál.

„Podpis této smlouvy je jedním z nejdůležitějších činů v oblasti mistrovství světa silničních motocyklů. A pro nás jako pro firmu, která tyto závody organizuje, je velice důležité, aby byl významný brněnský okruh součástí tohoto šampionátu v následujících letech. Tato smlouva zároveň řeší všechny nevyřešené otázky kolem pořádání závodu v letech minulých,“ řekl za Dornu Ezpeleta.

Elektronický prodej vstupenek na letošní Velkou cenu začíná 14. ledna v Turistickém centru města Brna (TIC), následovat budou ty tištěné. Vánoční termín už se bohužel nestihl. Nejdříve přijdou na řadu přírodní tribuny, základní ceny lístků zůstaly zachovány (1.190, respektive 1.590 Kč). Další prodejní místa se přidají později, koupit je bude možné i na březnovém Motosalonu na brněnském výstavišti. Závod tedy zůstane na automotodromu minimálně do roku 2020, i když pan Ezpeleta musel mít trpělivost skutečně svatou.

Poslední velká motoristická akce na našem území díkybohu zůstává, fanoušci si v kalendáři zaškrtávají letošní 21. srpen, respektive celý víkend. I když se už dávno v Brně neudělují tituly, pořád je to jediná příležitost, jak u nás vidět ty nejlepší alespoň v jedné disciplíně. Státní peníze už do ní přímo nepotečou, ale kraj i město mají finančních prostředků evidentně dost.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - praděda7
13. 1. 2016 09:01
Mlha?
....."Ještě před rokem byla hustá mlha nejen za oknem, ale mlhou byla obestřena také budoucí organizace Velké ceny".....

..............mlha trvá......v článku nebyla řeč o penězích a jejich toku..... :-!
13. 1. 2016 01:16
Re: skvele
Skvělé je to hlavně pro starýho Abraháma. Už se těším, jak zase bude chudák plakat, jak je to prodělečný a jak na to doplácí. ;-\
Avatar - praděda7
12. 1. 2016 18:41
Re: skvele
Skvělé je to především pro Dornu, která již léta vydírá soukromé pořadatele a nyní když ti jsou "na kolenou", tak pokračuje vydíráním veřejných institucí a finálově daňových poplatníků... >:-[] A pozor! Jsem přívrženec motor sportu již 60 let, ale co je moc, to je moc... >:-[]
Avatar - Jenik3
12. 1. 2016 14:46
skvele
Konecne se podarilo dohodnout financovani GP. Poplatnici z KV, UL nebo CEB prispeji Brnu na organizovani GP. To se vyplati. Kdy, ze jsou ty nejblizsi volby?

Kolik verejnych penez se do GP nalije se zjistit nepodarilo?