Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti vystavilo první Chirony Super Sport 300+, jejich ladění trvalo 2 roky

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Společnost představila prvních osm kusů, které již odešle zákazníkům.

Od chvíle, kdy prototyp Bugatti Chiron Super Sport 300+ překonal hranici 300 mil v hodině (cca 482 km/h), již uplynuly dva roky. Za tu dobu představilo Bugatti několik dalších skvostů, současně se ale věnovalo také vývoji jeho silniční verze, která vznikne v počtu 30 kusů. A nyní výrobce ukázal prvních osm.

„Jsme nadšení, že můžeme našim zákazníkům dodat prvních osm vozů tohoto rekord-stanovujícího pionýra, a že budou moci zažít naprostou senzaci z rychlosti za volantem,“ uvedl ve svém prohlášení Christophe Piochon, ředitel výroby a logistiky v Bugatti.

Každé produkční Bugatti Chiron Super Sport 300+ přitom ponese stejnou barevnou kombinaci: odhalený černý karbon, který doplňují zářivě oranžové dekory. Ze strany automobilky tak jde o poctu originálu, který se rozjel na rychlost 490,4 km/h.

Zákaznické modely, pod jejichž kapotou je uložen 8,0litrový motor W16 se čtveřicí turbodmychadel o výkonu 1.176 kW (1600 k), ovšem takové rychlosti nedosáhnou. Vozy jsou totiž vybavené omezovačem, který posádce dovolí jet rychlostí nanejvýš 442 km/h.

I to je ovšem extrém, kvůli kterému musel vůz projít řadou úprav. Oproti standardnímu Chironu je delší a jeho karoserie je aerodynamiky propracovanější. Vůz má delší zadní kapotu, nový kryt motoru nebo vertikálně poskládané koncovky výfuku v difuzoru.

Video se připravuje ...

Vpředu si můžeme všimnout nového nárazníku, zvětšených přívodů vzduchu nebo upravených podběhů kol. Ostatně i kola jsou jiná, než nabízí klasický Chiron. Civilní Super Sport 300+ se ovšem v mnoha detailech liší i od toho závodního. Má například vyšší světlou výšku, komfortní sedadla v kabině, atd.

Cena jednoho vozu by se měla pohybovat okolo 3,5 milionu eur, což je necelých 89 milionů korun. Přesto nejspíš nikoho nepřekvapí, že si limitku s označením 300+ zájemci rychle rozebrali. Pro nové, nebo méně movité zájemce, ale Bugatti chystá dostupnější a komfortnější model Chiron Super Sport.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
24. 9. 2021 17:29
pěkné, až na ty pruhy
Když už "Já padouch", tak pořádně... :D