Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý finanční ředitel Porsche usvědčen z podvodu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Holger Härter, bývalý finanční ředitel Porsche, zaplatí pokutu za úvěrový podvod, související s neúspěšným převzetím koncernu Volkswagen.

Bývalý finanční ředitel automobilky Porsche Holger Härter měl v roce 2009 při jednání o půjčce poskytnout francouzské bance BNP Paribas zkreslené informace. Právě za toto jednání mu byla soudem vyměřena pokuta ve výši 630 000 eur (zhruba 16,32 milionu korun).

Podle agentury Reuters požadovala prokuratura pro Härtera podmíněný trest odnětí svobody na tři roky a pokutu milion eur. Nespokojený se současným rozsudkem je i bývalý finanční ředitel Porsche, který podle svého právního zástupce chce podat odvolání.

Holger Härter je spolu s bývalým generálním ředitelem Porsche Wendelinem Wiedekingem vyšetřován ještě kvůli údajné manipulaci s trhem. V letech 2005 až 2008 měli plánovat a prosazovat plán na převzetí koncernu Volkswagen, zatímco veřejně několikrát prohlašovali opak. Za to bývalým manažerům Porsche hrozí trest až pětiletého vězení.

Po ztrátě několika miliard euro po nevydařené snaze koupit Volkswagen Group, se Porsche snažilo o refinancování, ale nakonec bylo nuceno hledat pomoc u Volkswagenu. Koncern VW nakonec koupil druhou polovinu Porsche za 4,49 miliardy euro loni na začátku srpna.

Fúze společností Volkswagen a Porsche se měla původně uskutečnit již v roce 2011. Volkswagen však v září toho roku ohlásil její odložení na neurčito kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.

Celou chronologii plánované fúze jsme popsali v článku VW vs. Porsche: Vojna a mier v podaní rodín Piëch a Porsche. Najdete zde popis situace, profily hlavních aktérů, průběh, pozadí i výsledek ambiciózního plánu managementu Porsche.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Snooob
5. 6. 2013 12:26
Vojna a Mier!
Za zmienku a pripomenutie stojí hlavne ten "biografický" článok!
[odkaz]
Konečne má v tom trochu jasno! :yes: :yes: