Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý šéf Nissanu Ghosn zůstane nadále ve vazbě, byl znovu obviněn

Diskuze (3)

Kauza okolo Carlose Ghosna, bývalého šéfa Nissanu a Renaultu, nekončí.

Japonská prokuratura vznesla nové obvinění proti bývalému šéfovi japonské automobilky Nissan Motor Carlosi Ghosnovi. Obvinění se očekávalo a znamená, že Ghosn zůstává ve vazbě. Ta současná měla skončit právě dnes, informovala agentura AP. Nové obvinění je čtvrté v pořadí a týká se zneužití důvěry při finančních operacích. Podnět k němu dala automobilka.

Ghosn byl poprvé zadržen loni v listopadu a pak ještě dvakrát v prosinci. V březnu byl propuštěn na kauci, ale začátkem dubna byl znovu zadržen. Čelí obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Pětašedesátiletý Ghosn všechna obvinění odmítá.

Zadržován a vyslýchán je Ghosn v tokijské věznici. Jeho právníci oznámili, že chtějí znovu požádat o propuštění na kauci.

V novém obvinění se podle AP uvádí, že polovina z pěti milionů dolarů (114 milionů Kč), jež Nissan poskytl jednomu ze svých zámořských dodavatelů, skončila v Ghosnově investiční společnosti a byla využita k soukromým účelům. Japonská média upřesnila, že Ghosn peníze použil kromě jiného na jachtu. Ghosn je toho názoru, že to, co prokuratura označuje za zneužití důvěry, byla legitimní finanční transakce.

Jak připomíná AP, je nezvyklé znovu zatknout osobu propuštěnou předtím na kauci. Způsob Ghosnova stíhání vyvolal kritiku japonského justičního systému, v němž je běžná dlouhá vazba podezřelých a jejich vyšetřování.

Bývalý šéf automobilky Nissan se zasloužil o úspěch dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také japonská automobilka Mitsubishi. Po listopadovém zatčení byl Ghosn postupně odvolán z čela správních rad všech tří členů aliance.

Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - xxc
22. 4. 2019 20:35
Re: Mělo by se Japoncům připomenout,
Spravodlivost si ho nasla uz na tomto svete.
Avatar - pradeda777
22. 4. 2019 19:20
Mělo by se Japoncům připomenout,
že v 45 válku nevyhráli ale prohráli............. :-!