Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac ATS přetahuje zákazníky větší řadě CTS

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Sedan Cadillac CTS měl být namířen hlavně proti německé konkurenci ve střední třídě. Skutečnost je ale trochu jiná.

Cadillac ATS brzy zamíří na evropské trhy. Byl vyvinut jako velký soupeř zejména Audi A4, BMW řady 3 a Mercedesu třídy C. V USA, kde se prodává od září, dochází ovšem k paradoxní situaci. Zájemci o vozy luxusní značky General Motors totiž volí spíše „kompaktní“ (samozřejmě v amerických měřítkách) sedan před větším CTS. Jeho prodej klesl v říjnu meziročně o 40 %.

Všichni výrobci se takovému „pytlačení“ snaží vyhnout. Pochopitelně, cílem není krást klienty vlastní značce, ale přilákat je od konkurence. V případě Cadillacu se zatím úplně nezadařilo, zákazníci aktuálně vybírají hlavně ze dvou modelů se stejným logem.

Chase Hawkins, šéf amerického prodeje luxusní divize GM, řekl serveru Automotive News: „Společnost nebude hromadit CTS na skladech a následně je vyprodávat s velkými slevami soukromým a zejména firemním zákazníkům, jak to činila v minulosti. To by nám způsobilo obrovské ztráty. Plánovali jsme ovšem, že někteří potenciální kupci CTS zvolí nakonec ATS. Příští rok vyrobíme méně kusů větší řady, abychom udělali místo té menší.“ Přesto prodeje CTS dosáhnou dle odhadů letos alespoň 45 tisíc kusů, vyrovnají se tedy číslům ze sezóny 2010. Loňský odbyt byl ale o 10 tisíc jednotek vyšší.

Omezení výroby CTS je dočasnou záležitostí. Problém by mohla vyřešit třetí generace, která se objeví na konci příštího roku. Bude o něco větší a dražší a jeho hlavním soupeřem se stane BMW řady 5. Současný cenový rozdíl mezi oběma řadami Cadillacu činí 6 tisíc dolarů, levnější ATS přijde v základní verzi na 33.095 USD (necelých 647 tisíc korun).

První generace Cadillacu CTS se prodávala v letech 2002-2007, druhá tedy bude mít delší život, neboť měla premiéru v Detroitu 2007. Kromě sedanů se prodává i jako kupé a kombi Sport Wagon, ve všech karosářských verzích se dá koupit rovněž nejvýkonnější CTS-V s kompresorem přeplňovaným vidlicovým osmiválcem o objemu 6,2 litru.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - Barrichello
28. 11. 2012 13:46
Česká cena
[odkaz]
Avatar - Barrichello
26. 11. 2012 10:54
Re: Escalade
:yes: :yes: :yes:

Tak sny si jde i splnit, zánovní stojí rozumnné peníze
Avatar - romgator
26. 11. 2012 10:13
Re: Escalade
tomu rád věřím. Mě zaujal nejprve CTS ale potom, když jsem viděl nové ATS, byl jsem na pochybách. Pořád ale u mě platí, že Cadillac je moc krásná americká značka.
25. 11. 2012 17:35
Escalade
Dnes jsem se vezl Cadillacem Escalade, a mám nové auto snů. :yes: