Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac ELR půjde do prodeje v USA v lednu za 76 tisíc dolarů (1,4 mil. Kč)

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Luxusní sourozenec Chevroletu Volt a Opelu Ampera ve dvoudveřové podobě se začne prodávat v lednu 2014.

Luxusní elektrické kupé s prodlouženým dojezdem bude o čtvrtinu dražší, než se předpokládalo. Zatímco analytici předloni odhadovali, že by za mořem mohlo stát kolem padesáti tisíc dolarů (942 tisíc Kč), realita je úplně jiná. General Motors na ELR nalepil oficiální cenovku 75.995 dolarů, tedy 1,43 milionu korun. Přitom chtěl koncern konkurovat základní verzi Tesly Modelu S. Pravda, americká státní podpora může sumu srazit na 68.495 dolarů (1,29 milionu korun). I tak je to ale na místní poměry hodně.

Nezapomínejme, že v útrobách ELR se ukrývá obdobná technika, jakou má Chevrolet Volt. Konkrétně jde o zážehový čtyřválec 1,4 litru a elektromotor, napájený bateriemi ve tvaru T o celkové kapacitě 16,5 kWh. Benzinová jednotka slouží pouze jako „range extender“, když se články vybijí. Celkový výkon systému je 154 kW (210 k), točivý moment pak vrcholí rovnými 400 N.m. ELR také nabídne rekuperační brzdění s ovládáním pádly, respektive čtveřici režimů: Tour, Sport, Mountain a Hold. Čistě na elektřinu ujede 56 km, akční rádius činí 483 km a nabíjení akumulátorů trvá v síti o napětí 240 V jen 4,5 hodiny. Luxusnímu kupátku nechybí ani informační systém CUE s osmipalcovou obrazovkou, o asistenčních systémech nemluvě. Ve standardu jsou třeba hlídač jízdního pruhu, či automatické brzdění zabraňující kolizi.

Problém je v tom, že mnohem lidovější Volt momentálně v základu stojí 34.185 dolarů, tedy 644 tisíc korun. ELR tedy přijde na více než dvojnásobek! Ano, Cadillac je prestižní značkou, i když většina Evropanů preferuje v této kategorii německé výrobce. Ale za mořem disponuje nezpochybnitelnou image. Má také vyšší výkon oproti Voltu, který dohromady nabídne jen 111 kW (151 k). Volt se však zatím příliš nechytl, ale General Motors doufá v úspěch kupé prestižní značky, protože bohatí „ekologicky“ smýšlející klienti mají zkrátka a dobře pořád peněz dost. No, uvidíme za pár let.

Cadillac ELR se zcela určitě objeví i v Evropě. Pokud bychom chtěli předpovědět jeho cenu, nezapomínejme, že Volt stojí na starém kontinentu zhruba 47 tisíc eur, tedy 1,2 milionu korun. Za sesterskou Amperu mimochodem v České republice zájemce zaplatí podobných 1,15 mil. Kč. Kupátko ELR by podle spekulací španělského Autoblogu, který ovšem vychází z ceny Voltu 45 tisíc dolarů, mohlo vyjít na 85 tisíc eur, tedy 2,17 milionu Kč. V USA ale stojí 2,22x více, takže evropská cena v tom případě vyjde na 104,5 tisíce eur. V korunách se tedy dostaneme k hodně vysoké sumě 2,67 milionu... Na každém rohu jej určitě nepotkáme. Ten, kdo si ho koupí, může žít s pocitem, že vlastní opravdový unikát.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Aladeen
21. 12. 2013 13:49
Neviem si pomôcť
ale to auto vyzerá ako vysávač [odkaz]
Avatar - flyboyeda
14. 10. 2013 12:17
Re: Americkým autům nemůžu přijít na chuť a tohle není výjmk
koukám že už 3 lidé se do hlavy praštili a pořádně
Avatar - flyboyeda
13. 10. 2013 13:43
Americkým autům nemůžu přijít na chuť a tohle není výjmka
asi bych se musel hodně praštit do hlavy abych dal tomuhle přednost před třeba Audi A5