Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac nabídne i vznětové motory

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Cadillac vedle rozšíření nabídky svých modelů pracuje i na paletě pohonných jednotek, která se má rozrůst o moderní přeplňované vznětové čtyřválce a šestiválce.

Johan de Nysschen, bývalý šéf Infiniti, je prezidentem Cadillacu od srpna loňského roku a od té doby usilovně pracuje na jeho důkladné proměně v plnohodnotného konkurenta pro evropské a asijské prémiové značky.

Nejprve se nové vedení Cadillacu zaměřilo na jeho prodejní a servisní síť. Následují první zmínky o připravovaném rozšíření nabídky modelů, které doplní i příchod nových pohonných jednotek včetně vznětových motorů.

Podle Automotive News právě Johan de Nysschen uvedl, že Cadillac pracuje na vývoji svých modelů s přeplňovanými vznětovými čtyřválci a šestiválci. První z nových dieselových modelů značky Cadillac se pak má představit v Evropě kolem roku 2019.

Vedle evropského trhu mají být vznětové motory uvedeny i ve Spojených státech, ale jaké modely jimi budou vybaveny Johan de Nysschen prozatím neupřesnil. S ohledem na konkurenční Audi, BMW a Mercedes-Benz je ovšem pravděpodobné, že se s nimi zdejší zákazníci seznámí pod kapotami SUV i sedanů.

Spojení značky Cadillac se vznětovými motory patří prozatím k těm méně úspěšným kapitolám v její historii. Nejprve byly na domácí trhu v letech 1978 až 1985 nabízeny se vznětovými šestiválci a osmiválci z vývoje automobilky Oldsmobile tehdejší modely de Ville, Eldorado, Fleetwood a Seville, ale trpěly nedostatečnou kvalitou výroby i paliva, což se negativně projevilo především na pověsti samotné značky.

Velmi rychle zapomenutou epizodu pak představuje pro evropský trh vyvinutý Cadillac BLS z let 2005 až 2010 ze Saabu 9-3. Tento sedan a později i kombi střední třídy totiž mohl mít pod kapotou přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 1,9 litru z produkce značky Fiat.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Avatar - Aoyagi
20. 8. 2015 23:48
Re: Dehet
Já myslel přímo Cadillac. Ti snad od Opelu měli jen převzatou Omegu jakožto Cateru. A samozrejme zmineny Saabilac :)
Avatar - Ham.
20. 8. 2015 22:35
Re: A helemese koukejmese na Cadiho,
Ano, ten také.
Avatar - Ham.
20. 8. 2015 22:34
Re: A helemese koukejmese na Cadiho,
No mírně, v červenci už 7% mínus na trhu který roste o 5%.
Avatar - Barrichello
20. 8. 2015 22:25
Re: Dehet
a proto byl celej Saturn na podvozkách Opel a s motory Opel a Buick u většiny modelů taky. A Chevy SS a Caprice PPV zas Holden
Avatar - Aoyagi
20. 8. 2015 22:21
Re: A helemese koukejmese na Cadiho,
Jo, například marketing.