Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac poodhaluje koncept Celestiq, předobraz budoucí vlajkové lodi značky

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Americká automobilka Cadillac pracuje na nové vlajkové lodi značky. A brzy představí její předobraz v podobě designového konceptu.

Právě na ten Cadillac láká zveřejněním nových fotografií, které odhalují některé části luxusního vozu jménem Celestiq. Pohled na příď například ukazuje krátký převis, vertikální denní svícení, zajímavá kola a kamery místo zpětných zrcátek.

Ještě pozoruhodnější jsou zadní partie, které se chlubí skoro až hatchbackovou linií střechy. A zaujmou také světla, nejen tvarem, ale především umístěním. Všimnout si můžeme ještě podsvíceného loga značky.

Nahlédnout však můžeme i do interiéru. Vidíme prakticky řešený zavazadlový prostor, čtyři samostatná sedadla, červené čalounění a hned několik displejů. Dvě obrazovky poskytují zábavu cestujícím vzadu, displej na středovém tunelu zřejmě poslouží jako ovládací prvek.

Tím bude pravděpodobně také obrazovka na středovém tunelu mezi předními sedadly. Už delší dobu víme, že Celestiq dostane obrovský displej táhnoucí se přes celou šířku palubní desky, nebo velké střešní okno, u něhož si cestující budou moci na čtyřech segmentech nastavit individuální úroveň zatemnění.

Koncept by se měl světu v plné kráse ukázat 22. července, na sériové auto si ale počkáme možná až do konce roku 2023. Půjde o elektromobil, který využije platformu koncernu General Motors s názvem Ultium, kterou známe například z nového elektrického pick-upu Hummer EV. Dále se počítá s pohonem všech kol, řízením na obou nápravách, nabíjením o výkonu až 350 kW a dojezdem přes 600 kilometrů.

Video se připravuje ...

Zajímavé také je, že Cadillac údajně počítá s produkcí pouhých 500 kusů ročně a že by vůz měl být do velké míry vyráběn ručně. Americká automobilka totiž chce zamířit do superluxusního segmentu, jemuž kralují značky Bentley a Rolls-Royce.

Naznačuje to i předpokládaná cena, která by podle některých zdrojů měla začínat na částce okolo 300 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 7 milionů korun. A to Cadillac ještě údajně zákazníkům nabídne, že si vůz mohou přizpůsobit vlastnímu vkusu, což cenu pochopitelně zvýší.

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
17. 7. 2022 14:13
Re: GM blamáž
Bolty hlavně hoří víš, a to i přes několik svolávaček a upgrade, tak proto je nikdo nekupuje a ani se nevyrábí :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
17. 7. 2022 14:10
Re: Parada
Tak určitě, připrav si šrajtofli Trofime

Čína ovládla těžbu vzácných kovů během 90. let dvacátého století a od roku 2000 měla na těžbu vzácných zemin téměř monopol.

Dominance Číny trvá dodnes, v roce 2017 ovládala přibližně 80 % celosvětové produkce. Své pozice na trhu si je Čína dobře vědoma. Od roku 2011 Čína oficiálně omezuje těžbu „z důvodu obav o životní prostředí“, ale analytici se domnívají, že jde především o rozhodnutí strategické a politické.

„Snížení vývozu kovů vzácných zemin má za cíl posunout čínské výrobce na vyšší úroveň dodavatelského řetězce, aby mohli do světa prodávat hodnotné hotové výrobky a ne podřadné suroviny,“ spekuloval The Economist. Čína dokonce využila omezení exportu této vzácné suroviny jakožto nástroje politického nátlaku, když v reakci na spor s Japonskem zakázala vývoz do této země (Čína souvislost popírá).
Avatar - Mokrous
16. 7. 2022 21:27
Počkat!
Tohle jméno už má zamluvený Škodovka. To jí nemůžete krást! Za chvilku na ní zbyde už jen Kybliq.
16. 7. 2022 17:10
Re: GM blamáž
Bohuzel.
Uvidime co bude za par let.
Avatar - kuk
16. 7. 2022 15:18
GM blamáž
GM elektrizuje všechny nesmyslný malosériová modely, jen aby co nejdál oddálil elektrizaci hlavního nejprodávanější portfolia značky. S Boltem se jim to zatím moc nepovedlo. Toho se prodá doslova jen pár kusů, protože se jim podělaly baterky.