Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carsharing: Pražané možná budou sdílet a používat vozy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
Praha zpracuje do března 2014 koncepci zavedení takzvaného carsharingu, tedy sdílení a používání automobilů více obyvateli.

Koncepci hlavní město vypracuje v rámci materiálu o rozšiřování zón placeného stání a má zohlednit potřeby obyvatel a možnosti carsharingu. Materiál schválili pražští radní.

Carsharing je zaměřen na obyvatele, kteří potřebují automobil pouze občas. Počítáno je s řidiči, kteří ročně najezdí méně než 10.000 kilometrů. Využívají je lidé, kteří nechtějí například v noci jet MHD, případně studenti nebo rodiny, které v daný moment potřebují druhé auto, ale nevlastní jej.

„Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že carsharing potřebuje podporu regionálních a místních orgánů, a to zejména v prvních letech. Důležitým opatřením pro jeho rozvoj je zajištění parkovacích míst ve vhodných lokalitách dobře dostupných pro uživatele,“ tvrdí radní.

Důvodem, proč se myšlenkou carsharingu Praha začala zabývat, je množství automobilů v ulicích. V Praze se od roku 1990 do roku 2012 zvýšil počet vozů z 336.000 na téměř 953.000. Hlavní město tak počtem aut na obyvatele předstihlo i nejmotorizovanější západoevropská města. V rámci sdílení automobilů dokáže jedno vozidlo nahradit až osm vozů.

Další oblastí, v níž by město mohlo rozvoji projektu pomoci, je například vytvoření preferenčních pruhů, zvýhodněné parkování nebo pronájem lokalit nutných pro provoz carsharingu. Která z těchto opatření hlavní město bude případně uskutečňovat, ukáže budoucí studie. Stejně tak z ní bude jasné, kolik je třeba v Praze automobilů - pro srovnání Mnichov s 1,3 milionu obyvatel registruje v rámci carsharingu 800 vozů.

Přístup k automobilu je možný kdykoliv, obvykle pomocí karty RFID, aplikace pro chytrý telefon nebo SMS. Carsharing podporuje například Vídeň, Paříž, Hamburk, Mnichov či Brémy, přičemž počet uživatelů se v těchto městech neustále zvyšuje.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
5. 2. 2014 12:48
CARSHARING
Pro více informací se můžete obrátit na Facebook CAR4WAY.
Avatar - Choochoo
30. 1. 2014 09:53
Re: Zkušenost s car sharingem
Jen se zeptam, jak jste spojena s touto firmou. Jediny prispevek a hned pod clanek o carsharingu, ktereho jste se nahodou zucastnila. ;-)

No nevim. Sice hezke, ale ceny za hodinu 50-170Kč a k tomu 5Kč za km mi prijde docela dost. MHD bude v praze diky Metru mozna rychlejsi a o dost levnejsi, pripadne muzu vyuzit svoje auto, ktere mi stoji u baraku a budu platit jen za benzin(cca 2,5Kc/km), pripadne pomalu stejne drahe taxi. Asi proto stoji v Podebradech vsechny 3 auta na parkovisti autosalonu Skoda ;-)
Ze by mesto udelalo pruhy pro nejake soukromniky, kteri to maj na kseft, mi prijde jako nesmysl, kor kdyz je neni schopne pomalu udelat ani pro MHD.
Podle aut jsem si rikal jestli to neni dite Skodovky, bylo to tesne, jen jeho dealera.
Avatar - Choochoo
30. 1. 2014 09:34
Re: Těším
>:-[]
Avatar - Bully_
30. 1. 2014 00:08
Re: V Česku tohle moc fungovat nebude,
Ono taky jde ve sve podstate o takovou trochu jinou pujcovnu aut. Jenom status je odlisny. To neni, ze si koupis auto a za uplatek ho sdilis s tisicovkou anonymnich ridicu. Je to alternativa, neco mezi MHD a vlastnim osobnim automobilem.
29. 1. 2014 20:36
Re: Je pravda
Já jsem to vyřešil tak, že jsem si nechal loňskou kartu ze soukromého auta (ještě že je aspoň Praha 2 dává do fólie, takže jdou dobře strhnout) a tu pak do služebáka lepím. Nikdy jsem takhle žádný problém neměl. Policajti to kontrolujou stylem karta je/není. SPZ a datum jsem je nikdy neviděl ověřovat...