Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Caterham Supersport: Ze silnice na závodní okruhy a zpět

David Bureš
Diskuze (0)
Nová verze Caterhamu 7 váží 520 kg a z 0-100 km/h zrychlí s šestnáctistovkou za 4,9 s.

V nabídce britského Caterhamu se po dvou letech objevuje nová verze modelu Seven. Caterham Supersport vychází ze závodní verze, která je používána ve značkovém šampionátu.

Caterham Supersport pohání 1,6litrový motor o výkonu 104 kW (140 koní) kombinovaný s pětistupňovou převodovkou s převody nastavenými pro co nejlepší akceleraci. Síla motoru je přes diferenciál s omezenou svorností posílána na zadní kola.

Díky hmotnosti 520 kg Caterham Supersport zrychlí z 0-100 km/h za 4,9 s a jede až 193 km/h.

Lehoučký sporťák je vybaven odlehčeným setrvačníkem, podvozek je nastaven pro jízdu na okruhu, stabilizátory jsou tužší, tlumiče a pružiny jsou přímo použity ze závodní verze.

Pneumatiky Avon CR500 jsou obuty na 13palcová kola. Caterham tvrdí, že díky těmto úpravám si řidič a jeho spolujezdec užijí ryzí a syrovou jízdu. A o to tu především jde, Supersport není nejsilnějším (tím byla osmikusová edice RST-V8 Levante s výkonem 405 kW z roku 2009), ani nejlehčím Caterhamem (tím je s 506 kg provedení Superlight R500), podle vedení firmy ale ze všech verzí nejlépe kombinuje zábavu za volantem a nízkou cenu.

Posádka sedí v kompozitních sedadlech s čtyřbodovými pásy, její jedinou ochranou před větrem je miniaturní větrný štítek.

Caterham Supersport stojí na domácím britském trhu 22.995 liber (asi 644.000,- Kč) včetně daně. Zájemci, kteří si svůj sporťák chtějí postavit sami, si mohou pořídit i stavebnici za 19.995 liber (cca 560.000,- Kč).

Letošní ročník šampionátu Caterham Supersport čítá 14 závodů během sedmi závodních víkendů. Ten nejbližší se koná 24. a 25. dubna na anglickém okruhu Snetterton .

Předchozí dva roky Caterham uváděl na trh pouze limitované edice již prodávaných modelů, například Roadsport 125 Monaco nebo Seven Lambretta Special Edition.

Letos začal Caterham ve spolupráci s firmou Lola vyrábět druhý model, nazvaný SP/300.R. Ten pohání přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec Ford Duratec o výkonu 224 kW. Vedle představené okruhové verze britská značka uvažuje i nad provedením pro běžný silniční provoz.

David Bureš
Diskuze (0)