Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

České Budějovice testují velkokapacitní hybridní autobus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Dopravní podnik města České Budějovice získal do svého vozového parku hybridní autobus Volvo 7900 LAH.

Dopravní podnik města České Budějovice, a.s. zařadil do běžného provozu velkokapacitní hybridní autobus Volvo 7900 LAH, který jeho výrobce do jihočeské metropole zapůjčil na měsíc říjen.

Tento hybridní autobus je vzhledem k možnosti paralelního pohonu, tedy schopnosti kombinovat dieselový agregát a elektrický pohon, považován za ekologičtější a zároveň ekonomičtější variantu městské dopravy.

V případě ekonomické jízdy lze u tohoto autobusu dosáhnout výrazně nižší spotřeby paliva ve srovnání s konvenčními vozidly a to i za využití systému rekuperace, kdy se kinetická energie mění na elektrickou pro dobíjení akumulátoru. Při správném způsobu jízdy lze dle údajů výrobce docílit až 30% úspory paliva ve srovnání s klasickým autobusem s naftovým motorem.

„Účelem měsíční výpůjčky je ověření jízdních vlastností vozu v podmínkách českobudějovické MHD,“ vysvětluje nasazení hybridního autobusu ředitel a místopředseda představenstva a.s., Ing. Slavoj Dolejš. „Velmi důležité je sledovat vývoj moderních technologií, které mohou snižovat náklady a zároveň jsou šetrné k životnímu prostředí,” dodává Ing. Slavoj Dolejš.

Kloubový autobus Volvo 7900 LAH, zapůjčený pro testování do Českých Budějovic byl již v první polovině letošního roku testován v Praze a předtím byl nasazen v běžném provozu v Bruselu. Autobus s rozvorem náprav 5190 + 6755 mm je dlouhý 18.135 mm, široký 2550 mm a vysoký 3280 mm. Hybridní pohonný systém tvoří vznětový motor o objemu 5,13 l s výkonem 180 kW a elektromotor o výkonu 130 kW.

Celková kapacita tohoto vozidla je 136 cestujících, z nichž je 46 sedících a 92 stojících. V autobusu nechybí ani samostatné okruhy ventilace, topení a klimatizace, a to jak pro cestující, tak pro řidiče.

Dopravní podnik města České Budějovice dlouhodobě a kontinuálně modernizuje a rozšiřuje vozový park ve snaze o enviromentálně zodpovědný přístup. Posledním počinem tohoto druhu byl nákup 11 bezemisních městských elektrobusů Škoda 29BB nové generace v říjnu roku 2018.

Zdroj: Dopravní podnik města České Budějovice, a.s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

16. 10. 2019 10:25
Palec hore
Už jsem měl tu čest, je dobrej :yes: