Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Česko zatím nechystá zákaz aut se spalovacími motory. Trend však hodlá sledovat

ČTK
Diskuze (85)

Podle ministra dopravy Karla Havlíčka je zákaz aut se spalovacími motory v tuto chvíli předčasný. Trend však ministerstvo bude sledovat.

Česká vláda zatím podle ministra dopravy Karla Havlíčka nechystá zákazy aut se spalovacími motory. Považuje to za předčasné. Je to ale trend, který je třeba sledovat. Havlíček to řekl českým novinářům v Berlíně, kde jednal i se svým protějškem Andreasem Scheuerem.

"My dneska rozhodně takhle neuvažujeme, jsme velmi obezřetní v těchto opatřeních," uvedl Havlíček k otázce možného zákazu. Od roku 2035 se zákazem prodeje takovýchto aut počítá například Británie. V Berlíně by ve stejném roce auta se spalovacím motorem neměla jezdit už vůbec.

Česko podle ministra taková rozhodnutí respektuje, má na věc ale jiný názor. "Z našeho úhlu pohledu je nejenom předčasné, ale troufám si tvrdit i velmi zavádějící, abychom zde začali sdělovat termíny, kdy by se měly ukončit spalovací motory," řekl. Zároveň je to podle něj trend, který "musíme sledovat".

Podíl aut poháněných elektřinou, které jízdou neprodukují žádné emise, by se ale měl zvyšovat i v Česku. "U nás uvažujeme, že by to (v roce 2030) mohlo být řádově 250.000 vozidel, což by byla přibližně dvě procenta, možná dvě a půl procenta," podotkl. Potřeba bude asi 25.000 dobíjecích stanic.

Německo podle něj pro rok 2030 počítá s deseti miliony elektroaut, tedy necelou čtvrtinou všech osobních vozů.

ČTK
Diskuze (85)

Doporučujeme

Avatar - palix
10. 2. 2020 10:21
Re: líbí se mi...
No ja zas teraz robím pre deti to, že ich rozvážam. O chvíľu budú chodiť samé kde sa bude dať = pre ich zdravie spravím to, že nebudem jazdiť autom, ale budem chodiť pešo. Stáť ma to nebude nič a ešte ušetrím ;). Navyše sa aj deti budú hýbať, tak budeme robiť pre naše zdravie maximum :).
A ešte spravím pre nich to, že nebude musieť byť vyrobené nové auto = ušetria sa zdroje, emisie...
Avatar - palix
10. 2. 2020 10:16
Re: Ekologie
Mám rád pohyb a keď už idem niekde bez auta, tak volím dopravu, ktorá mi dá najviac pohybu. Ak je to cca 3 km - idem pešo, prípadne ak by som už išiel bicyklom, tak cesta mi bude trvať tiež 0,5 hodny, ale prejdem 12 km ;).
Avatar - Mikesus
8. 2. 2020 13:56
Re: líbí se mi...
S tím naprosto souhlasím. Někdy to je možné uzpůsobit, někdy ne. Pamatuji taky, že u nás na venkově jezdil autobus každou chvíli. Dnes je to tam katastrofa a lidi bez auta jsou v háji.
Já soukromě nejezdím prakticky vůbec. Jedine snad nakupy, kam bych teoreticky mohl mhd, ale jezdím jen pro velké nákupy, takže bych to neodvezl autobusem.
Tak já taky nikoho nechci omezovat a nenutim nikoho kupovat EV. Jedinou výhodu mají ve městě, kam by právě měly mít omezeno klasická auta kvůli emisni. Neni to omezování, máš přeci mhd. Na venkově to nemá cenu řešit, tam bez auta to není možné dnes.
8. 2. 2020 11:38
Re: líbí se mi...
Já nejezdím skoro nikdy a snažím se k tomu vést i rodinu. Už při výběru kroužku myslím i na to, jak se tam děti dostanou. Ale nebudu kvůli tomu někoho omezovat v možnosti individuální dopravy. Je velký rozdíl mezi životem ve městě a na vesnici. Je velký rozdíl v kvalitě veřejné dopravy,atd.
8. 2. 2020 11:33
Re: líbí se mi...
Pokud jedou v autě 2 lidé, tak je celkem logické, že emise jsou poloviční než s jedním člověkem. A stejně funguje i veřejná doprava.