Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zákaz spalovacích motorů myslíme vážně, vzkazují Francouzi. Už připravují nové zákony

Ondřej Mára
Diskuze (71)

Francie znovu potvrdila svůj úmysl zakázat od roku 2040 prodej benzínových a naftových automobilů. Místo toho připravuje podporu výstavby nabíjecích stanic pro elektromobily a rozvoj železničních sítí i sdílené mobility.

Myšlenku na kompletní zákaz prodeje automobilů s naftovými i benzínovými motory, který měl vstoupit v platnost od roku 2040, představil francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot již v červenci roku 2017. V září minulého roku však Hulot na svůj post rezignoval a prezident Macron na jeho místo jmenoval Élisabeth Borne.

Informace o připravovaném zákazu na dlouho utichly a řada z nás si začala myslet, že se jednalo snad jen o výkřik do tmy. Opak je ale pravdou. Elisabeth Borne totiž v úterý oznámila, že připravovaný zákon, který má kromě jiného usnadnit výstavbu dobíjecích stanic, současně umožní realizovat již dříve oznámený plán zakázat od roku 2040 prodej automobilů s benzínovými a naftovými motory.

„Do roku 2050 chceme dosáhnout uhlíkové neutrality a k tomu potřebujeme spolehlivou cestu, která zahrnuje i zákaz prodeje automobilů spalujících fosilní paliva do roku 2040,“ citovala ministryni agentura Reuters. „ Od začátku volebního období Emanuela Macrona je naším cílem dodržet klimatický plán, který v létě 2017 oznámil Nicolas Hulot. A nyní tento cíl zapíšeme do zákonu.“

A co vlastně bude součástí tohoto zákona? Například obyvatelé bytových domů dostanou právo požadovat instalaci nabíjecích stanic elektromobilů na svých parkovištích. Zákon by měl dále propagovat alternativy k individuálnímu cestování automobilem, podpořit rozvoj železničních sítí a vytvořit legální prostředí pro moderní řešení mobility, jako je například sdílení bicyklů, elektrických koloběžek nebo automobilů.

Ondřej Mára
Diskuze (71)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
15. 6. 2019 18:24
Re: tak to jsem klidnej
Vim že to je výkřik do tmy = netušim kdo si. No tak co zkusit Google? :D

Dle všeho sme někde za polovinou ropy = jak vznikala víme docela PŘESNĚ = rozkladem organickejch zbytků = a navíc muselo to bejt na vhodnym správnym místě = asi před 5 miliony lety. Že žádná další na počkání nevznikne = je tak na 99,99% jistý ;-)

Že máme novější vysvělejší technologie na její získávání a že jí umíme najít na místech kde sme dřív nehledali a vytěžit kde sme to dřív neuměli = to je to tvoje že se mírně posouvá termín kdy dojde. A nedojde za 30 let = to by byl fakt MEGAPRŮSER. Těžíme jí nějakejch 150 let a poslední století docela intenzivně = se všema moderníma technologiema = jí snad na podobnou dobu eště je https://www.national-geographic.cz/…esimisticke.html Takže je to jen tak tak = protože na pohon aut jí fakt nepotřebujem = tam je spousta alternativ. Snad do nějakejch sportovních pro zábavu = od https://autobible.euro.cz/…e-cim-dal-lepsi/ po https://www.koenigsegg.com/ pro běžný auta = kravina

Ropa dojde = do tý doby se musíme naučit jí něčim nahradit = je z ní všechno. Včetně počítače na kterym si napsal sorry ale KRAVINU dneska v 8:47
15. 6. 2019 16:44
Re: tak to jsem klidnej
Lepsi argument, nez vykrik do tmy by nebyl? :D
Avatar - Hammunasakra
15. 6. 2019 16:11
Re: tak to jsem klidnej
Sorry ale to je fakt KRAVINA ;-)
15. 6. 2019 08:47
Re: tak to jsem klidnej
"ze ropa dojde vi snad kazdej"
To ano, a dle predpovedi za poslednich 30 let uz mela dojit aspon 10x. A ono porad nic. Ono se totiz dodnes nevi, jak ropa vlastne vznika a kokik ji vubec je. Dle nekterych teorii se nejedna o fosilni, ale obnovitelny zdroj, ktery vznika vlivem podminek pod zemskym povrchem.
Avatar - speedfred
15. 6. 2019 07:23
Re: 2040
Most, a budúci týždeň znova :-)