Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cestování za jídlem: Olomoucko/Haná – Olomoucké tvarůžky jsou z Loštic

Svět motorů
Diskuze (2)

Krásný příklad, jak tradice může klamat. Tvarůžky jsou olomoucké jen z toho důvodu, že se zde s nimi konaly trhy. Z takřka stovek výrobců dnes jen jediný navazuje na minulost: firma AW v Lošticích. Na úrodné Hané jsme našli další gastronomické cíle.

Historii proslulé „voňavé“ olomoucké speciality poznáte nejlépe v loštickém Muzeu tvarůžků. Na prostudování informací a zhlédnutí filmů si rezervujte aspoň hodinku. Věděli jste, že Morava před rokem 1918 „krmila“ Vídeň, a to nejen tvarůžky? Každou noc mířily do této metropole „gastronomické“ nákladní vlaky, které nebyly v jízdním řádu, a na nádražích nakládaly potraviny pro Vídeň. I tvarůžky. Obchodníci si tehdy vynutili unifikaci jak velikosti a tvaru, tak v počtu balení. Dnes je to naopak, rozmanitost sortimentu společnosti AW roste. Klasický kulatý tvar zůstal zachován, ale v „tvarůžkové“ samoobsluze, kam z muzea vyjdete, zjistíte, že aktuální tvarůžková škála je velmi zajímavá. Prohlídka muzea končí přehledem i teplých jídel, která lze z tvarůžků připravit. Pokud nebudete chtít čekat na domácí úpravu nakoupených tvarůžků, tyto speciality mají na jídelníčku zdejší restaurace. Jedna (U Rytíře) je hned na náměstí, nedaleko najdete hostinec Na Růžku s vlastním malým parkovištěm. Bylo by samozřejmě chybou zapomenout na Olomouc a její gastronomickou nabídku.

Novinkou z loňska je bistro Paulus v Envelopa Office Center nedaleko historického jádra města. Slavný šéfkuchař tu bourá stereotypy spojené s představami o bistru a kantýně. Kombinuje klasickou českou kuchyni s nápady získanými na stážích a cestách po celém světě. Jednoduše a dokonale, tak by se dalo mluvit o poledním menu (11.00-14.30, ceny vesměs do 240 Kč).

Olomouc již před časem přitáhla i dalšího předního kuchaře, Přemka Forejta, do resortu Hodolany (restaurant Entrée). Dobře a spíše tradičně se najíte v restauracích v centru. Pokud si do programu zařadíte návštěvu sv. Kopečku, můžete si tam odpočinout v kavárně se symbolickým názvem Na Kopečku, navazující na prvorepublikovou tradici Lachovy cukrárny, která podporuje místní producenty – výrobce olomouckých pralinek, místních čokolaterií, ale i nabídku regionálních minipivovarů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Svět motorů
Diskuze (2)

Doporučujeme

8. 7. 2022 18:08
vdc
Lidi by se zase meli zacit mlatit do hlavy