Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Adra: Stylový koncept mini SUV (nejen?) pro Indii?

Michal Fokt
Diskuze (4)
Indické designcentrum Chevroletu navrhlo pro domácí výstavu auto Expo velmi pohledné mini SUV. Být to na mně, s výrobou bych neotálel.

Letos se na autosalonu Auto Expo v indickém Dilí doslova roztrhl pytel s dosud poněkud neobvyklou kategorií automobilů - mini crossovery nebo chcete-li mini SUV. Studie miniaut s vizáží (a vzhledem ke kvalitě tamních silnic nepochybně i částečně) schopnostmi SUV připravila Honda, Datsun, Renault, Volkswagen, Tata a Chevrolet. A právě studii amerického mini SUV Adra se teď budeme věnovat.

Ačkoli jde o studii Chevroletu, Adra je dítkem indických designérů z GM Technical Centre-India (GMTC-I), sídlícího v Bangalore a při jejím návrhu byly údajně zohledňovány požadavky místních zákazníků. Není důvod tomu nevěřit, Indie touží po hezkých a levných autech a kombinaci obojího dokáže nabídnout pouze segment minivozů s různými karosářskými verzemi, ideálně pak s vyšší světlostí karoserie, aby zvládly mnohdy nevalnou kvalitu tamní silniční sítě. Je proto docela překvapivé, že teprve nyní se začínají mini SUV objevovat.

Adra se chce hodně líbit a kombinuje "osvědčené" designérské triky, propůjčující autu dojem stylovosti, jako je rovná střecha a horní linie oken, malá prosklená plocha a téměř rovná kapota, s "asijskými" oblými i ostře řezanými liniemi a plochami. Popis sice nevypadá příliš slibně, výsledek je ovšem velmi sympatický, možná až roztomilý.

K tomu si přidejte až překvapivě moderní a údajně i prostorný interiér, v němž se střídají svěží tvary, barvy i materiály a hned vzniká neodbytný dojem, že tohle auto je jen krůček od sériové výroby. Tu Chevy nepotvrdil ani nevyvrátil, ale nemusíte být zrovna pohádkově placení analytici, abyste si udělali představu o budoucnosti tohoto modelu. Otázkou pouze zůstává, na jaké trhy Chevy tohle auto pošle. Bude to globální model jako Ford EcoSport nebo určený jen pro chudší trhy, jak to plánuje Honda s budoucím autem na bázi studie XS-1?

Škoda jen, že Adře chybí pohon všech kol a pokud se Chevrolet nesnaží tvářit ani u studie, že existuje jistá možnost 4x4, těžko lze počítat s touto výbavou v sérii. Na druhou stranu pohon všech kol má v této kategorii málokteré auto a většina z nich stejně bude sloužit k vyvolávání pozornosti v ulicích měst a nějakou tu polní cestu zvládne elektronika na přední nápravě.

Michal Fokt
Diskuze (4)
6. 2. 2014 16:11
Misung...
...designu Fordu EcoSport a Kie Soul. esteze na nasich trhoch Chevrolet onedlho konci >:-[] (pacia sa mi len americke modely Chevy)
6. 2. 2014 14:19
Štýlové?
Preboha, čo je na tomto štýlové? Však to vyzerá ako riadne nakopnutá Fabia s vyšklebeným predkom. Také teľa na dlhých nohách...
Avatar - Pekelná Micinka
6. 2. 2014 14:04
Kompletně utopila společnost přátel žehu
Celkem se mi líbí čumák, zezadu to ztrácí trochu tím, že už je to koza. A nejhorší to je z boku.
Avatar - 3_diamanty
6. 2. 2014 13:29
pripomina mi to z tohto pohladu
kiu soul, podobne hranate auto ;-)

[odkaz] vs [odkaz]