Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chorvatsko vstupuje do EU, co se změní pro české řidiče?

Diskuze (5)
Od 1. července se Chorvatsko stává 28. členskou zemí EU. Díky tomu si každý může k moři vzít až 110 litrů piva.

S počátkem prázdnin přichází pro tuzemské cestovatele jedna změna: cestou z Česka do nejoblíbenější prázdninové destinace neopustí území Evropské unie. Přináší to řadu výhod, na některé si ale budeme muset ještě pár let počkat.

Spíše formalitou je možnost cestovat do Chorvatska jen s občanským průkazem. V praxi to bylo možné už dříve, ovšem kdo vycestoval mimo území EU bez platného pasu, ten porušil české zákony, jak upřesnil v rozhovoru pro server iDnes český velvyslanec v Chorvatsku Martin Košatka. S tím souvisí další letošní změna ,novela příslušného zákona od letošního června beztak povoluje cestovat s občanským průkazem i do ostatních zemí bývalé Jugoslávie, tedy i například k moři v Černé Hoře.

Kontroly na hranicích ale zůstávají. Stačí si vzpomenout na situaci po vstupu Česka do EU v roce 2004 – celá procedura se zjednoduší, celníci budou kontrolovat doklady společně a skončí celní kontroly. Chorvatsko se ale zatím nepřipojí k Schengenskému prostoru, a tak musí své hranice s ostatními zeměmi EU hlídat i nadále.

Díky přistoupení Chorvatska k celní unii EU se mění limity na dovoz vybraných komodit pro osobní spotřebu. Staré a nové limity, resp. limity pro členské země EU a ostatní, najdete v následující tabulce:

Limity na dovoz zboží do Chorvatska
Zbožíčlenské země EUzemě mimo EU
Cigarety800 ks200 ks
Tabák1 kg250 g
Pivo110 l16 l
Tvrdý alkohol na 22 %10 l1 L
Šumivé víno90 l4 l
Benzinbez omezenímax. 10 l v kanystru
Ostatní zbožíbez omezenído 300 EUR

Diskuze (5)
Avatar - daffyduck
1. 7. 2013 10:06
Re: Tak vážne
Článek vlastně vůbec nepopisuje co se změní pro řidiče. Ty změny se týkají hlavně turistů, ale pro řidiče se, podle článku, nic nemění ne?
Avatar - Individualita
29. 6. 2013 08:41
Re: tož Ozák
>:D :yes:
28. 6. 2013 21:37
Tak vážne
Teda fakt obsažný a užitočný článok... ;-\
Avatar - escorpion
28. 6. 2013 19:34
Re: tož Ozák
Pepíci môžu byť spokojní. Ponožky v sandáloch sú povolené, takisto osliznuté rezne s uhorkami. "Plus" je viac alkoholu. To budú zasa virózy po vzore prezidenta ... >:-[]
... Alláhu akbar ...
28. 6. 2013 15:46
tož Ozák
si bude moct naložit fiátka Hušťanem ;-)