Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler propustí dalších 13 tisíc zaměstnanců

Dan Vořechovský
Diskuze (1)
Chrysler přichází po šesti letech s dalším zásadním restrukturalizačním programem.

Automobilka Chrysler včera oznámila, že v rámci ozdravného programu propustí dalších 13 tisíc zaměstnanců a sníží své výrobní kapacity. V rámci nového restrukturalizačního programu dojde k úplnému uzavření dvou továren a v několika dalších dojde k omezení směnného provozu. Odbory UAW (United Auto Workers) již oznámily, že Chrysleru neposkytnou stejné úlevy na zdravotním pojištění, jako to udělaly dříve v případě jiných amerických automobilek. Chrysler tento krok označil za nespravedlivou výhodu svých konkurentů a nehodlá se s tím smířit.

Během posledních šesti let automobilka DaimlerChrysler, matka amerického Chrysleru, prodala nebo zavřela 16 továren a propustila třetinu zaměstnanců. Ředitel Chrysleru Tom LaSorda uvedl, že pokud by Chrysler s odbory uzavřel stejnou dohodu jako předtím GM a Ford, ušetřilo by to Chrysleru až 350 milionů dolarů za rok a další až 3 miliardy dolarů na nižších platbách zdravotního pojištění. Včetně současných ztrát pracovních míst u Chrysleru bylo ve Spojených státech za poslední téměř dva roky propuštěno už 132 tisíc zaměstnanců. Naopak téměř 40 tisíc zaměstnanců našlo ve stejném období nové místo u zahraničních automobilek. Ty by měly do roku 2009 zaměstnat dalších až 20 tisíc amerických pracovníků.

Na setkání s finančními analytiky odpovídal šéf DaimlerChrysler Dieter Zetsche i na otázku, zda se neuvažuje o prodeji Chrysleru nebo o vytvoření partnerství s jinou automobilkou. Zetsche na tuto otázku odmítl odpovědět. Někteří analytici spekulují, že by byl Chrysler ideální volbou pro některou z velkých čínských automobilek. Nevylučuje se ani spojenectví s Nissanem a Renaultem nebo vstup některé z nezávislých investičních skupin. Vzhledem k integraci výroby, k níž v posledních letech v koncernu DaimlerChrysler došlo, je však tento krok značně nepravděpodobný. Automobilka Toyota již oznámila, že o aktiva Chrysleru nemá zájem. Nevyloučila však budoucí spolupráci na bázi aliance. LaSorda dále uvedl, že Chrysler skončí v provozní ztrátě i tento rok a firma navíc vykáže restrukturalizační náklady v hodnotě 1,3 miliardy dolarů.

Dan Vořechovský
Diskuze (1)