Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler zřejmě do dvou let utne svůj poslední sedan, v Evropě ho nabízela Lancia

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Dříve byly velké sedany jednou ze specialit amerického automobilového trhu, v poslední době se jich ale zámořské automobilky houfně zbavují.

Například značka Chrysler má v současnosti v nabídce pouze jediný sedan, nesoucí jednoduché číselné označení 300. V Evropě se přitom jeho druhá generace prodávala mezi lety 2011 až 2014 také jako Lancia Thema. Velkého úspěchu ovšem ani jeden model nikdy nedosáhl.

Podle odhadů Automotive News je tak velmi pravděpodobné, že se výroba sedanu zastaví během následujících dvou let – tedy v roce 2023. Pravdou ale je, že je možná až s podivem, jak dlouho model 300 vzdoruje nevyhnutelnému.

První generace vozu byla totiž představena v roce 2004 a krátce poté následoval technicky příbuzný Dodge Charger – oba vozy přitom stály na platformě odvozené od Mercedesu třídy E, ke které se Chrysler dostal díky tehdejšímu partnerství s Daimlerem.

Ovšem zatímco Dodge Charger se uchytil velmi rychle a snadno, Chrysler 300 zažil vrchol své popularity těsně před příchodem ekonomické krize, po které už se jeho popularita nikdy dostatečně nezvedla. V roce 2011 sice Chrysler představil druhou generaci s výrazně přepracovaným designem, ovšem ani ta se nikdy nedočkala zrovna oslnivých prodejních výsledků.

Hlavní zásluhu na stále pokračující výrobě by tak vlastně měl mít technicky spřízněný Dodge Charger, kterému se v prodejích daří naopak velmi dobře. Dodge už dokonce potvrdil, že model Charger bude pokračovat minimálně do roku 2024 – část této doby už ale bude koexistovat s prvním čistě elektrickým muscle car Dodge s pohonem všech kol.

Ovšem zatímco Dodge si dláždí cestu k elektrické budoucnosti, nad značkou Chrysler se poněkud stahují mračna. Kromě sedanu 300 má totiž v nabídce jen minivany Pacifica a Voyager, přičemž segment MPV skomírá podobně, jako segment sedanů. Záchranou by se tak mohl stát čistě elektrický crossover, který má údajně nahradit model 300 v roce 2024.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
23. 9. 2021 20:31
Re: Model 300C se mi hodne libi...
no nejhorší sou garáže pod baráky, to je trága, fakt projektovaný na Fabie. To naštěstí neřeším, mam vlastní garáž a místo na dvorku :-)
23. 9. 2021 15:36
Re: Model 300C se mi hodne libi...
U nas jsou parkovaci mista jak pro skodovky 120-ky :)
Avatar - Barrichello
23. 9. 2021 15:12
Re: Model 300C se mi hodne libi...
Já sem s 300 parkoval všude v pohodě, u obchodáků taky a to samé s Chargerem. To samé s ještě delším Jaguarem XJ.

Do historického centra Prahy s tím asi nikdo jezdit nebude, že.
23. 9. 2021 14:34
Model 300C se mi hodne libi...
... mel jsem ho dokonce i pujceny na svatbe. Je opravdu majestatni (obrovsky) a tak je narocnejsi na parkovaci mista. A tak si ho neporidim. Na parkovani na nejodlehlejsim parkovacim miste pred obchodakem uz mam radobysportovni tridverove kupatko :D
Avatar - Barrichello
23. 9. 2021 11:09
Re: Charger v s 300C a americké prodeje
Má věk no novou generaci, ale na tu nemá FCA prachy :-) :-)