Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën je zřejmě připraven skončit s naftovými motory

Ondřej Mára
Diskuze (64)

Je zřejmě jen otázkou času, kdy i Citroën ohlásí konec investic do vývoje nových vznětových motorů.

Není to tak dlouho, co ředitel automobilky Renault oznámil, že ukončuje investice do vývoje nových vznětových motorů. Jeho kolega z vedení Citroënu tak konkrétní nebyl, přesto je jasné, že ani tato významná francouzská automobilka nevidí ve vznětových motorech velkou budoucnost.

To ostatně naznačila již s novým modelem Citroën C5 X, který se prodává výhradně s benzínovými a hybridními motorizacemi. Vincent Cobée, CEO automobilky Citroën, pak podle informací Autocar věří, že právě tento model nastartuje trend upouštění od vznětových motorů v rámci nabídky značky.

Jsem k dieselu nesmírně chladnokrevný,“ cituje Autocar vyjádření šéfa Citroënu. „Před pěti lety tvořil 80 % segmentu a minulý rok už to bylo méně než 50 %. Během tří až čtyř let to klidně může být i méně než 15 %,“ dodal Cobée.

Automobilka má sice ve své nabídce stále pestrou škálu modelů, které si můžete koupit i se vznětovými motorizacemi. Z vyjádření šéfa automobilky však cítíme, že by již brzy mohla přijít zpráva, která oznámí konec investic do vývoje nových dieselů a potvrdí nanejvýš další vývoj těch stávajících. Ostatně stále není jisté, zda se vznětové motory dokážou poprat s chystanou emisní normou Euro 7.

Citroën ovšem není jediná automobilka, která nemá s naftovými motory dlouhodobé plány. Podobný přístup již v minulosti zaujaly značky jako Nissan, Volvo, zmiňovaný Renault nebo Hyundai. V budoucnost dieselu pak naopak stále věří značky jako Mercedes-Benz, BMW nebo některé značky koncernu Volkswagen.

Ondřej Mára
Diskuze (64)

Doporučujeme

Avatar - del42sa
11. 5. 2021 10:23
Re: Citroen je připraven skončit s naftou
https://www.autoforum.cz/…za-mesic-3-auta/
Avatar - twistedTSD
6. 5. 2021 13:48
Re: naftové motory
Což je totální hovadina, protože PHEV vyžaduje úplně jiný způsob provozu než nafta.
Avatar - twistedTSD
6. 5. 2021 13:46
Re: Konec dieselu
To víš že jo, Američané tak nadšeně nahrazují spalovací motor, až tam většina aut začíná na čtyřválcovém benzínu a mnohá končí na V6/V8.
Avatar - twistedTSD
6. 5. 2021 13:45
Re: Konec dieselu
Ne pouze EK. Byla to i iniciativa západoevropských států, které zvýhodňovaly nízkoemisní motorizace.
Avatar - Hammunasakra
6. 5. 2021 12:18
Re: Konec dieselu
:yes: :yes:

Evropa to prostě CHTĚLA OBCHCAT = no a neVWyšlo to

Japonci před 4 desítkami let vyrazili směr vývoj hybridu = a vyšlo to

Amíci před (skoro) 2 desítkami let směr náhrada spalovacího motoru a NE NEkonečný ropy elektřinou (jen s malou nadsázkou jízda na ropu PLUS elektřinu NEBO jen na tutéž elektřinu) = a asi to taky vyšlo/vyjde