Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Clarkson se znovu pustil do Grety Thunberg, prý zabila motoristické show

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Jeremy Clarkson se znovu opřel do známé klimatické aktivistky Grety Thunberg, která má prý výrazný podíl na averzi mladých lidí k automobilům.

Devětapadesátiletý moderátor slavných motoristických pořadů měl v rozhovoru pro The Sun naznačit, že právě šestnáctiletá klimatická aktivistka má zásadní podíl na averzi mladých lidí k automobilům. „Každý koho znám, ve věku do 25 let, se ani trochu nezajímá o auta – Greta Thunberg zabila automobilové show,“ cituje Clarksona The Sun.

Ještě než řeknou ‚máma nebo táta,‘ tak je ve školách učí, že auta jsou zlá, a to jim zůstává v hlavě,“ dodává rozhořčený moderátor. A ačkoliv to není příliš obvyklé, shoduje se s ním i Richard Hammond: „Nerad to říkám, ale mám pocit, že Jeremy má pravdu. Mladí lidé už se o auta nezajímají. Kolik dětí dnes vyrůstá s plakáty aut na stěnách svého pokoje?

Navzdory jasně vyhraněným názorům vůči Thunbergové však známá trojice moderátorů globální oteplování a klimatické změny nijak nezpochybňuje. Ba naopak. Dokonce by se tomuto tématu měli věnovat v prvním dílů nové řady „The Grand Tour Presents: Seamen,“ ve kterém vymění auta za lodě a vydají se na cca 804 km dlouhou cestu z Kambodži do Vietnamu na říčních člunech.

Jak dodává The Sun, jejich cesta byla naplánovaná na období dešťů, nicméně když dorazili do jihovýchodní Asie, po deštích nebyla ani památka. Říční systém Mekong byl prakticky vyschlý, lodě uvízly na blátě a miliony farmářů i rybářů čelily velkým problémům. Během show se tak prý dočkáme toho, jak Jeremy Clarkson nasedne na kolo a zpoza řidítek bude komentovat globální oteplování.

Poprvé nás globální oteplování chytlo pod krkem – a nejsme žádní idioti, je to velice jasná věc. Můžete změnit názor. Pouze idiot nezmění názor, když čelí nevyvratitelným důkazům. Otázka je, co s tím udělat? To je mnohem zajímavější otázka, než debatovat o tom, co se děje,“ dodává Clarkson. A samozřejmě neopomene připomenout Thunbergovou. „Je to idiot. Pobíhat kolem a říkat ‚všichni zemřeme,‘ to rozhodně nic nevyřeší, drahá.

Známá trojice moderátorů Clarkson, Hammond a May tak nyní plánuje vzdělávat lidi o globálním oteplování a přírodě. Když se jich ale auto článku na The Sun zeptal, zda se dá říci, že ‚procitli,‘ přišla velice pobavená reakce. „Viděli jste nás?!“ utrousil Hammond, zatímco Clarkson dodal „Ne, Já rozhodně ne – je mi 60. Procitnout? Zkoušeli jste to napsat a poté zkontrolovat? Dokonce ani můj počítač neuznává výraz procitnout jako slovo.

A následně si zase nezapomene rýpnout do Thunbergové. „Teď bych mohl začít stávkovat, půjčit si 15 metrovou karbonovou jachtu se záložním naftovým motorem, odplout do Ameriky a křičet na prezidenta Trumpa. Mohl bych to udělat, jenže bych tím ničeho nedosáhl. Namísto toho je čas mluvit s vědci.

Ve zbytku rozhovoru už se pak Clarkson pouze věnuje připravovanému speciálu, který by měl být svým formátem naprosto unikátní a pod vedením BBC vlastně nerealizovatelný. Během 90 minut trvajícího dílu se prý dočkáme řady zajímavých momentů a situací, od příjemné plavby za hudby kapely Creedence, až po dramatické momenty za nepříznivého počasí, které si ve stejný den vyžádalo životy čtyř místních rybářů. V ten moment prý měli i samotní moderátoři strach o život.

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Doporučujeme

29. 11. 2019 17:01
Re: Rozdíl mezi ekologem a ekofantikem
S tým, že mnohé krajiny sú premožené súhlasím. A často sme si to zapríčinili sami, keď sne začali ľudom čo nevedia myslieť dodávať lieky. Lebo teraz zachránime 10 a že o rok zomrie 100 od hladu už nech riešia druhý.
Ale ak sa bavíme len o CO2 (ja si nemyslím, že je to náš najväčší problém) tak vyspelý svet má výrazne vyššiu uhlíkovú stopu. Lenže komické je ako sa to ide riešiť. Šaškuje sa s tým hlavne v EU, ktorá na tom nie je až tak zle. Útočí sa na autá, ktoré sú prd vo vetre. Ale pri tom sa podporuje pálenie lesov vo veľkých elektrárňach ako Drax https://en.wikipedia.org/…ax_Power_Station#… Na toto kácame lesy rýchlejšie ako rozvojové štáty. UK nemá dosť lesov ani na jednu takú elektráreň, ale preprava štiepky loďou sa to do emisnej stopy nezapočítava, tak sa vozí z USA. A tvrdíme, že tie lesy uhlík už raz naviazali, tak je to eco. To môžem tvrdiť, že aj ropa ako fosílne palivo ten uhlík už naviazala. Tu nejde o ekológiu, ale o to aby sa niekto nabalil. Otázke je čí nám to nezláme krk. Už teraz elektrika v EU výrazne zdražela kvôli povolenkám a to sa musí prejaviť vo výrobných nákladoch a bude nám to zhoršovať konkurencie schopnosť na medzinárodných trhoch.
Avatar - pradeda777
29. 11. 2019 14:01
Re: Rozdíl mezi ekologem a ekofantikem
Přesně! Naše planeta není nafukovací a míst kde se dá žít je zatraceně málo. Jistou naději byly AIDS, ale ani tady to příroda nebyla schopna vyřešit.... ;-\
Avatar - pradeda777
29. 11. 2019 13:51
Re: Rozdíl mezi ekologem a ekofantikem
Nalimst....ano, útok na auta je pro eko-extrémisty snadný terč, protože se nebrání..........jak napsal nahoře v citátu JG........
Avatar - pradeda777
29. 11. 2019 13:42
Re: Greta je jenom loutka
klidně to může být spouštěcí moment hospodářské krize......a to Gretistům pravděpodobně jde.... :-[]
Avatar - Dinar
29. 11. 2019 10:56
Re: Rozdíl mezi ekologem a ekofantikem
Ano, tohle je podstata problému, mmch. v posl. Reflexu je moc pěkný rozhovor na toto téma se špičkovým biologem a enviromentálním archeologem Petrem Pokorným, který říká to samé. Jenže, bohužel, svět jede momentálně na neskutečně obrovské vlně pokrytectví, proto tu můžou Gréty vykřikovat nesmysly a odpovědní se tváří, že to berou vážně, proto v Evropě "bojujeme proti klimatu" (už v tom slovní spojení je cítit jakýsi neřešitelný rozpor :D ) tím, že za těžké miliardy EUR honíme emise NOx v tisícinách miligramu na cm3, a to proto, protože vůbec vyslovit hlavní důvod ekologických problémů (a jedné z možných příčin změny klimatu), tedy fakt, že v necelých dvoustech letech se počet lidí na planetě zdesateronásobil, je prostě společensky nepřijatelné. Pokud se problém ani nepojmenuje, pak čekat, že dojde na jeho řešení, je utopie. Ale ona si planeta/příroda nakonec pomůže sama, teď se hraje jen o to, kdo bude tím, kdo na "boji" v pár příštích dekádách dokáže pořádně vydělat.