Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cobra se vrací! Ikonický roadster znovu dostane V8, vypadat bude takto

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Cobra, ikonický lehký roadster s osmiválcovým motorem, se chystá na návrat na scénu. Nabídne podobný charakter jako originál, zároveň však vsadí na moderní prvky.

Původní Cobra, známá jako AC Cobra nebo Shelby Cobra, vycházela z britského roadsteru AC Ace. Na výrobce tohoto vozu navazuje společnost AC Cars, která už v minulosti oznámila, že plánuje návrat osmiválcové bestie. Prodávat se bude pod názvem AC Cobra GT Roadster.

Video se připravuje ...

Firma také prozradila, že základ bude tvořit hliníkový prostorový rám, který obklopí panely karoserie z uhlíkového kompozitu. Na délku bude nová Cobra měřit 4.330 milimetrů, na šířku 1.960 mm, na výšku 1.400 mm a rozvor dosáhne na 2.570 mm. Provozní hmotnost se má pohybovat okolo 1500 kilogramů.

Pod přední kapotou bude pracovat pětilitrový vidlicový osmiválec Coyote od Fordu, v jehož případě bude na výběr mezi atmosférickým provedením a verzí přeplňovanou kompresorem. Výkon přeplňované varianty bude až 488 kW a točivý moment 780 Nm. Jednotka bude volitelně spojena buďto s desetistupňovým automatem (také od Fordu), nebo šestistupňovou manuální převodovkou. Poháněna budou samozřejmě zadní kola.

AC Cars dále předpokládá, že výkonnější verze zvládne sprint z klidu na stovku za 3,4 sekundy a rozjede se až na 278 km/h. Specifikace se ale u produkčního auta mohou trochu lišit.

Britská firma slibuje použitelnost i na delších cestách, přijatelný komfort a moderní výbavu s klimatizací a zábavním systémem. K dispozici bude také odnímatelná pevná střecha.

Čerstvě publikované fotografie konečně odhalují design vozu. Nová Cobra zřetelně navazuje na originál, vidíme však modernější světlomety s LED denním svícením, zpětná zrcátka či kola. Nové obrázky ale také naznačují podobu interiéru, v němž zaujmou sportovní sedadla, zřejmě karbonová, moderní volant a přehledná palubní deska.

Kompletní odhalení je naplánováno na duben, už nyní AC Cars přijímá objednávky. Cena pro zákazníky z Velké Británie začíná na částce 285 tisíc liber, což je v přepočtu asi 7,55 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme