Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Curtiss odhaluje elektrické extrémy Zeus Bobber a Zeus Cafe

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Confederate Motorcycles se úspěšně proměnila v Curtiss Motorcycles a pod novým jménem hodlá šokovat designem i výkony svých elektřinou poháněných motocyklů.

Severoamerická společnost Confederate Motorycles byla založena v roce 1991 a proslula svým specifickým přístupem k návrhu a konstrukci svých motocyklů, vyráběných ve velmi malých sériích, z nichž lze zmínit například model C2 P-51 Fighter z roku 2015.

Na podzim loňského roku se objevily zprávy o proměně Confederate Motorcycles v Curtiss Motorcycles, za níž má údajně stát skutečnost, že v konstrukci a designu motocyklů s konvenčním motorem se nemá firma pod původním názvem již kam dál rozvíjet. Pod novým jménem se pak má věnovat vývoji a výrobě vlastních elektrických motocyklů.

Společnost Curtiss Motorcycles na jaře letošního roku odhalila svůj první čistě elektřinou poháněný motocykl, který dostal jméno Zeus. Ten rozhodně ohromil svým designem i informacemi o technice, zmiňujícími, že se má jednat o první E-Twin, který je vybaven dvojicí elektromotorů s nejvyšším výkonem 125 kW (170 k) a točivým momentem 394 N.m.

Ve své původní podobě Curtiss Zeus na trh nejspíš nezamíří, protože došlo k odhalení projektů Zeus Bobber a Zeus Cafe s přepracovaným designem. Dvojice novinek sází na jemnější linie ve spojení se stylem, figurujícím v jejich označení. Zeus Bobber, který je celý v černé barvě se snaží působit minimalistickým dojmem, zatímco Zeus Cafe je café racerem budoucnosti.

Podle dostupných informací se vedle designu odehrávají změny i v technice a pohonné ústrojí má u obou nových modelů disponovat výkonem 140 kW (190 k) a točivým momentem 197 N.m. Tyto hodnoty mají zajistit akceleraci z 0 na 96,5 km/h za 2,1 s a dojezd se má pohybovat až kolem 450 km.

Bližší technické údaje a rovněž i cenu hodlá Curtiss Motorcycles zveřejnit později, ale již nyní je jisté, že nové elektrické modely, jejichž výroba se má rozběhnout v roce 2020 budou vznikat v menších sériích a představovat podobně exkluzivní zboží jako jejich předchůdci spalující benzin.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)