Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Dokker: Dvojitá variace na Lodgy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (21)
Dacia jen pár měsíců po premiéře svého prvního MPV představuje dvojici jeho mladších sourozenců pojmenovaných Dokker.

Dacia Lodgy se jako MPV s až sedmimístným interiérem a dvěma páry klasicky otevíraných dveří představila na letošním autosalonu v Ženevě. Na Auto Expo 2012 v marocké Casablance se ve dnech 18. až 20. května ve světové premiéře představují dva nové modely rumunské značky, které jsou z Lodgy přímo odvozeny.

Dacia Dokker je jméno pro van, který bude k dispozici v čistě užitkovém i osobním provedení a s Lodgy sdílí techniku, platformu i větší část skeletu karoserie. Příbuzenské vazby odhaluje i design předních partií, i když Dokker má nově navržený přední nárazník a již nad předním párem dveří má výrazně vyšší střechu.

Nejzásadnější odlišnosti při pohledu na exteriér novinky je použití druhého páru posuvných dveří. Dokker tak nabídne ještě praktičtější přístup k druhé řadě sedadel nebo ložné ploše, podle toho jestli se bude jednat o osobní nebo čistě užitkovou verzi.

V základním provedení má být Dokker stejně jako Lodgy poháněn zážehovým motorem 1,6 MPI s výkonem 60,5 kW. Paleta pohonných jednotek bude obsahovat i turbodiesel 1,5 dCi. Použití motoru 1,2 TCe prozatím nebylo potvrzeno.

Ceny zatím nebyly zveřejněny, ale očekává se, že částka za základní osobní model by se mohla pohybovat pod 9.000 euro (zhruba 230.000,- Kč). Dacia bude s Dokkerem na evropském trhu konkurovat zavedeným modelům, jakými jsou koncernový Renault Kangoo, Peugeot Partner, Citroën Berlingo nebo Fiat Doblo.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (21)
Avatar - KubikCv
19. 5. 2012 19:13
Re: Náhrada za staré berlingo/partner
Logan pickup i Fiat Strada vypadají hodně pěkně,když se trochu oplastujou...Work up to je takový smrsklý Ducato >:D
Avatar - pallas
19. 5. 2012 13:46
Re: parada
spravnejsie by bolo "Dacia kvete" ;-)
Avatar - Trábošík
19. 5. 2012 12:50
Dveře do zavazadlového prostoru mají dvě křídla
Na to, že je auto.cz "odborným" webem, unikl autorům celkem podstatný detail. Z fotografií, na které sem dal odkaz pogo26 ( [odkaz] ), je vidět, že má Dokker oproti Lodgy dvě nesouměrná křídla dveří (stejně jako Logan MCV). Lodgy má klasické páté dveře vyklápěné nahoru. Z toho plyne, že by se do Dokkeru mohla lehce naložit i europaleta.

Příště by si autoři podobných článků mohli zjistit lepší informace. Už mě štve, jak to tu celkově upadá!!!
Avatar - lamal
19. 5. 2012 11:39
Re: no vida
nj otazka je, ze ci ako uzitkove auto bude splnat vsetky kriteria co treba... hlavne by som sa obaval dobreho dieslaka a rozumne odstupnovanej prevodovky... ked tam daju nejaku kratku 5ku... a dalsia vec nejaka korozia toho sa snad vyvarovali
19. 5. 2012 11:30
Povedené..
Souhlasím s většinou, i můj názor je, že narozdíl od Lodgy tenhle Dokker vskutku uspěje.