Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia v Paříži: Ve znamení oplastovaných vozů

David Bureš
Diskuze (21)
Levná značka Renaultu vsází letos v Paříži podobně jako koncern VW Group na modrou barvu.

Evropští zákazníci dávají v poslední době přednost SUV před MPV. Na tento trend reaguje i Dacia, když své velkoprostorové modely přibližuje vozům kategorie SUV. Hned dvě novinky s označením Stepway zažívají debut v Paříži.

Novinky se jmenují Dokker Stepway a Lodgy Stepway a doplňují již prodávané stejnojmenné Sandero. To se při své premiéře prezentovalo modrou karoserií, v tomto trendu pokračuje i Lodgy a Dokker. Na pařížském stánku Dacie jsme se zaměřili především na první jmenovaný.

Modely Dacia zůstávají i v případě verze Stepway ryze levným zbožím, což bohužel dokazuje zpracování těchto modelů. Použité plastové doplňky jsou levné na pohled (slícování moc nepasuje) i na dotek (díly na boku vozu lze rukou vytrhnout z karoserie). Spíše se tedy zdá, že tu jsou více na efekt než kvůli funkci.

Oplastované varianty bývají většinou ty dražší modely v nabídce a bude to platit i pro tyto Stepwaye. Zatímco jiné takové modely nabízejí luxusní kabinu, Dacia ctí své zásady – vnitřek Lodgy Stepway je jednoduchý, cingrlátka navíc se omezují na nové koberečky s vyobrazeným „dobrodružným“ kompasem a jiné čalounění.

Interiér Lodgy se tedy moc nezměnil, stále si tak všímáme přehledné palubní desky s detaily ze starších Renaultů nebo v případě Lodgy minima odkládacích ploch. Zároveň je tu více než dostatek prostoru, díky vysoko umístěným předním sedadlům si pasažéři vzadu mohou pohodlně natáhnout nohy. Ve využití obestavěného prostoru Lodgy zkrátka boduje.

Hlavním úkolem verzí Stepway je podpořit prodeje výchozích modelů. Zatímco prodeje Dokkeru stagnují, Lodgy dokonce klesají. Kvůli tomu Dacia rozhoduje, že jeden z těchto vozů skončí. Bohužel si nejsme jisti, zda se verzi Stepway podaří tento úkol splnit. Věříme totiž, že zájemců o levné MPV by se našlo dost, i levné auto se ale musí líbit, a v tomto ohledu se Lodgy moc nedaří. Styl SUV bohužel tomuto MPV opticky nijak nepomohlo.

David Bureš
Diskuze (21)
6. 10. 2014 21:52
Re: Dacia
Nejenže Dacii chybí velká limuzína, ale ona jim chybí i hodně úzká limuzína. Nebo limuzína 2 v 1, tj něco jako dlouhý a super úzoučký superb.
6. 10. 2014 21:46
Kvalita.
levné plastové díly šly vytrhnout rukou - škoda, že chybí foto. Na fotkách je vše slícováno také dokonale, tak nevím, zda redaktoři nepopletli názvy a netrhali FIII. Na druhé straně, každý plast, který je nacvaknutý musí jít vytrhnout rukou (pokud jde uchopit) nebo nějakým přípravkem. Ochranné prvky dveří na Kaktusu jdou měnit ručně. Jak se ale pozná levný plast, to nevím. Většinou je u všech aut stejný polyuretan a něco málo polypropylénu nebo polyetylénu. Jiný "plast" se nepoužívá. Na spínačích je použit termoset, který je také u všech aut stejný a většinou od stejného výrobce, Tudíž plasty ze zlata mají akorát šodovky, ostatní auta ne.
4. 10. 2014 22:57
Re: Dokker Stepway boduje
tak ja ti tu skusenost vyratim. Mam uz druhe francuzke auto a bez problemov
4. 10. 2014 12:57
Dacia
je dnes defakto "nejprogresivnější" značka. Před pár lety byla "na umření" a teď má zhruba stejně široký výrobní program jako Škoda - chybí velká limuzína, zato má 7-mi místné MPV. Třeba jsem teď viděl před obchoďákem vedle sebe Dokker a Roomster - zatímco Roomster je takové podivné nepraktické "čudo" s pouze naznačenými šoupačkami, Dokker je tak nějak plnohodnotnější. Prostě velké praktické auto, které si na nic nemusí hrát. Stejně tak obrovská Lodgy. S těmi plasty vypadají ještě o něco praktičtěji. Takže Dacii fandím aby prodeje stále rostly, protože je to dnes už asi jediná skutečně "lidová" značka, ostatní dříve dostupné značky kašlou na praktičnost a jen se snaží prodat pár laciných cetek za přemrštěné ceny. Kvalita je taky v pohodě - strejdovo staré MCV už má nalítalo přes 100 tisíc, dost často s karavanem a nic se tam nevysypalo.
Avatar - grifith
4. 10. 2014 09:25
Re: Dokker Stepway boduje
Mám každodenní francouzskou zkušenost a musím potvrdit, že zde píšeš neustále nesmysly. Chápu, že jsi se spálil, ale fakt to nesváděj na francouzská auta. Ta za tebe opravdu nemůžou...